“Hopelijk volgend jaar een hele dag droog weer”

De weergoden zijn de Leyetocht niet goed gezind. Het vorig jaar (2012) een snikhete dag en dit jaar de zekerheid van regen op zondagmorgen. Ruim 300 deelnemers minder dan vorig jaar bleek het resultaat nadat op de middag nog veel fietsliefhebbers op het zadel sprongen om een kortere dan geplande afstand te fietsen. Welgeteld 1854 deelnemers mocht de 36ste Leyetocht begroeten. Deze mensen waren heel enthousiast over de routes, de bewegwijzering en de sfeer onder elkaar. Jammer vonden zij het allemaal van het slechte weer, het vele werk en de tegenslag voor de organisatie. “Hopelijk volgend jaar de hele dag droog weer.”

ATB-Leyetocht-18-AUG-2012-044-940x400

In de regen vertrokken Ans den Otter en dochter Jessica klokslag zeven uur voor hun 150 km lange Leyetocht avontuur. Alleen een extra jas moest bescherming bieden aan de gestaag vallende regen. Het werd een tocht met veel afzien en soms een extra stop vanwege de knie van Jessica. Die begon al vroeg op te spelen ondanks de voorzorgmaatregelen van intapen. Ans den Otter:”De regen was vreselijk. We hebben geen seconde droge kleren gehad. Onderweg zagen we niemand zodat we een eenzame tochten deden over een mooie route. Jessica den Otter kwam haar man met de hamer tegen in Oirschot. Na 125 km stapte zij bij café Vingerhoeds af en liet zich ophalen. Moeder Ans: ”Ik geef niet zo makkelijk op en met het zicht van de finish ben ik alleen verder gegaan. Of ik volgend jaar weer op pad ga hangt af van het herstel van de knieën. Die hebben veel geleden. De klok van de kerktoren gaf 17.45 uur aan toen zei deze wijze woorden sprak omringt door familie en fans.

Maria van Nunen (78) uit Eindhoven doet in Helvoirt vrijwilligerswerk en is al jaren vaste deelneemster aan het fietsfestijn. Zij zag kans in heer eentje de tocht van 100 km tot een goed einde te brengen. “Onderweg veel regen getrotseerd met een poncho maar ook genoten van de mooie tocht,” zo liet zij desgevraagd weten rond de klok van half zes.

“We komen hier om te fietsen en te fietsen en de Leyetocht te fietsen”. Aan het woord Emile Heemskerk (72) uit Middelburg (Walcheren). Al 15 jaar staat hij met de Leyetocht op camping De Gijzel en fietste zijn 12de Leyetocht. “Je doet je ogen dicht en je rijdt de Leyetocht, zo goed is de bewegwijzering”. Samen met zijn vrouw Biga Heemskerk (58) fietste hij op zijn verjaardag de route van 39 km naar Bokhoven. Hij genoot van de tocht en keek zijn ogen uit op de Guldenberg. De ZLTO toonde daar jonge dieren aan de deelnemers en liet ze proeven aan producten uit de regio. Lovend spraken heel veel deelnemers over de opzet te midden van de bossen op korte afstand van het centrum in Helvoirt.

Verder op de route mochten de deelnemers een bezoek brengen aan open dag van Waterschap De Dommel aan de rand van de Zandleij, een van de waterlopen die in beheer zijn van dit waterschap. Uit handen van Ben Besselink uit Udenhout van het dagelijks bestuur ontving voorzitter Christ Pijnenburg een medaille als dank voor de jarenlage samenwerking tussen Leyetocht en Waterschap De Dommel in het kader van het 150 jarig bestaan van het waterschap met het hoofdkantoor in Boxtel.
Record aantal deelnemers mountainbiketocht in Helvoirt

Overal vandaan kwamen de deelnemers aan de zevende ATB Leyetocht die zaterdag 17 augustus vanuit Helvoirt zijn beslag kreeg. Vanuit Middelburg tot aan Maastricht en zelfs Den Haag. Vriendengroepen, clubs en fanatieke amateur mountainbikers fietsten een tocht van wel 50 km waar 95 % over onverharde paden. Het gezin Prinssen uit Udenhout, vader, moeder en vier kinderen fietsten de 40 km route. Een nieuw record aan deelnemers van welgeteld 1260 deelnemers, genoten van het gevarieerde parcours met scherprechters als Col de Gubbels en Col de Vuilnis. Ruim 100 meer dan het vorig jaar. Bij het finishbureau werden de vrijwilligers van de Leyetocht met lovende woorden overgoten. De meeste indruk bij de deelnemers maakte de bewegwijzering. Verder de hulp bij de bevoorrading en het enthousiasme van de vrijwilligers. “Dat maak je alleen in Helvoirt mee”, liet een van de uithijgende deelnemers zich ontvallen.

De deelnemers komen uit plaatsen zoals: Pijnacker, Eindhoven, Hamelen, Wormerveen, Schiedam, Apeldoorn, Maastricht, ’s Gravenhage en ’s Gravenpolder in de provincie Zeeland. Deze laatste, Johan Sinke gedoucht en fris liet weten volgend jaar met vrienden terug te komen. Hij zag een poster hangen in de buurt van vliegveld Eindhoven en noteerde datum, naam tocht en zocht verder op internet. Dit medium is erg in trek bij zoekende mountainbikers.

De familie Prinssen uit Udenhout bestaat uit: Moeder Binanca (41), vader Ronald (45), Just (11), Gijs (10), Sebas (9), Boris (9). Juist moeder Bianca heeft een doordachte reden om de hele familie in het zadel te zetten. Bianca:”Kinderen moeten leren door te gaan als het een keertje minder gaat. Juist bij tegenslag toch doorzetten”. Een ijsje en een heuse bidon van de Leyetocht was de beloning. Hierna ging het op de fiets terug naar huis zoals ze ook kwamen.

De jeugd was met een 25-tal deelnemers beter vertegenwoordigd dat een jaar eerder. Een van de jongste was Pepijn van Elzakker (9) uit Oosterhout. Het manneke zit al twee jaar op de fiets en was goed voor een rit over 50 km. Pepijn du Crocq (10) uit Helvoirt heeft amper een paar weken een mountainbike. Zijn trotse vader raadde hem aan de 40 km route te doen maar het ventje uit Helvoirt wilde perse de langste afstand van 50 km fietsen en voltooide de rit zonder problemen.

Marijn Koopmans (13) uit Steenbergen kon geen genoeg krijgen van de Col de Gubbels. De beklimmingen tegen de hellingen van de puinberg op het terrein van de slopersfamilie bezorgde hem een kick. Samen met zijn vader genoot hij van het schouwspel van zwoegende deelnemers. Vier keer deed hij de beklimmingen met een glimlach naar de top en stoof naar beneden. Toen al had hij de Tekenberg en de Guldenberg bedwongen. Bergen met historische namen in het buitengebied van Helvoirt.