Een kwart eeuw geleden, een record aantal deelnemers bij Leyetocht Helvoirt

Helvoirt. 19 augustus 2021. Een kwart eeuw geleden gaf de kalender zondag 18 augustus 1996 aan. De Leyetocht beleefde haar recordjaar dat tot op heden nooit is gebroken. Bij de toen nog vijf verschillende routes namen 8234 fietsers deel. Het was de 19 de Leyetocht in de geschiedenis van deze fietshappening met haar bakermat in Helvoirt.

Een jaar later konden de deelnemers kiezen uit zes keuzeafstanden om de deelnemers nog beter te spreiden. Helvoirt telde destijds ruim vierduizend inwoners en het dubbele aantal sprongen in het zadel om de Leyetocht te fietsen. Er was in het Brabantse dorp aan de Leije geen parkeerplaats meer te vinden. De Oude Rijksweg stond vol met geparkeerde auto’s. net als de parkeerplaats bij het restaurant In ’t Groene Woud aan de N65 in Vught. Deelnemers die jaarlijks naar Helvoirt trokken haalden daar hun fiets van de fietsendrager om het laatste stukje al vast met de fiets te rijden. Doorgaans hadden zij al gereserveerd bij het restaurant om samen met vrienden de fietstocht af te sluiten met een lekkere maaltijd en een heerlijk drankje. Dat waren nog eens tijden.

Tour de France bezoekt Helvoirt

Trots waren de mensen achter de schermen bij de Leyetocht met dit resultaat. Het hoge aantal deelnemers waren er ruim tweeduizend meer dan een jaar eerder. Terugkijkend op dat record hebben de organisatoren later ingezien dat de start van de Tour de France dat jaar in Den Bosch er mede voor zorgde. Wat was het geval. Begin juli was Den Bosch in de greep van de start van de Tour de France. Op zaterdag een proloog door Den Bosch met alle vedettes die voorbij stoven in een druilerige regen.  Op zondag de eerste etappe met start en finish in Den Bosch. De maandag klonk het startschot op de Markt en wurmde het peloton zich door de Hinthamerstraat. De reclamekaravaan trok een uur vooruit aan de renners vanuit Den Bosch richting de Belgische grens. Daarbij slingerde het peloton over de Helvoirtse wegen: de Nieuwkuijkseweg, de Guldenberg, de Runsvoort en de Biezenmortelsestraat naar Biezenmortel en Udenhout.

Le Tourtocht

Veertien dagen eerder verzorgde de Leyetocht een toertocht over dezelfde wegen als waar het Tour de France peloton reed. Dat deed de Leyetocht op verzoek van het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad. Tijdens die toertochten van 70, 140 en 210 km  kreeg de Leyetocht gratis reclame voor haar fietstocht op de derde zondag in augustus later dat jaar. Er fietsten zesduizend deelnemers mee aan de toertocht die de toepasselijke naam Le Tourtocht  mee kreeg. Dat leverde de Leyetocht geen windeieren op maar een record aantal deelnemers. Mede door de tourkoorts en de alsmaar toenemende liefhebberij voor het toerfietsen.

Een oud schoolbord geeft de historische  cijfers weer van de deelname aan de vijf verschillende afstanden. Het schoolbord is er helaas niet meer. Het is in vlammen opgegaan bij een brand in een opslagplaats van het Leyetocht materiaal. De foto is er een stille getuige van. In 1996 noteerde de Leyetocht 8234 deelnemers.


Leyetocht in september

De Leyetocht verzorgt dit jaar weer een toertocht op zaterdag 11 en zondag 12 september. De mountainbiketocht op zaterdag 11 september is er voor de 14de keer

met keuzeafstanden van 30, 40, 50 km.  De toertocht is dit jaar voor het eerst op twee dagen te fietsen. Dat zijn zaterdag 11 en zondag 12 september met de keuzeafstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km.  De vergunning is binnen van de gemeente Vught en de Leyetocht houdt zich aan de coronaregels. Je helpt de Leyetocht bij haar 43ste editie door online in te schrijven of vooraf in te schrijven bij het  nieuwe start- en finishpunt jeugdhuis d’n Inbreng aan de Jonge van Zwijnsbergenstraat in Helvoirt beter bekend als de Rolschaatsbaan. Voorinschrijven is daar mogelijk op vrijdag 10 en zaterdag 11september tussen 14.00 en 16.00 uur. Zie www.leyetocht.nl