Henk en Henriëtte van Bergen vrijwilliger van het jaar bij Leyetocht

 

Elk jaar benoemd de stichting Leyetocht een van haar vrijwilligers tot vrijwilliger van het jaar. Voor 2015 is er niet een maar zijn er twee vrijwilligers die dit predicaat krijgen. Het zijn Henk en Henriëtte van Bergen uit Helvoirt. Het echtpaar zet zich al jaren in voor het fietsfeest met Helvoirt als bakermat. Bovendien springen zij elk jaar ook op de fiets om deel te nemen aan Brabants sportief evenement.  Dit maakte de Leyetocht  dinsdag bekend op de vrijwilligersbijeenkomst in Helvoirt. Uit handen van voorzitter Christ Pijnenburg ontving Henk van Bergen een fraaie handdoek met het logo van de Leyetocht om symbolisch de zweetdruppels bij zijn activiteiten op te vangen en van het voorhoofd af te vegen. Zijn vrouw Henriëtte van Bergen was verhinderd.

Henk en Henriette van Bergen
Henk en Henriëtte van Bergen zijn de vrijwilligers van het jaar bij de Leyetocht. Proost .

Henk van Bergen is al heel lang een sportief baasje op de fiets. Doorgaans springt hij elke zondag op de fiets om met fietsgenoten naar Bokhoven de fietsen voor de wekelijkse trainingsrit. In de winter ruilt hij de racefiets om voor een mountainbike. Wanneer de Leyetocht een beroep op hem doet dan is hij bereid om te helpen. Denk daarbij aan de Leyetocht om de route te bewegwijzeren. Maakt niet uit waar of hoe ver, hij verzorgd het perfect. De deelnemers spreken na afloop altijd met lof over de bewegwijzering door Henk en zijn maatje uitgezet. Soms is het een van de kinderen en soms Henriëtte zijn vrouw die hem begeleidt. Hoeveel jaren dat hij het doet is niet bekend. Hij denkt zelf toch al zeker 30 jaar. Wel bekend is dat het laatste jaar het tweetal hun fietsvakantie onderbrak om toch zeker maar bij de Leyetocht te kunnen helpen. Niet alleen de Leyetocht ook bij de Ster ZLM toertocht droeg hij zijn steentje bij in de bewegwijzering. Naast de toertocht is Henk van Bergen ook actief voor de mountainbiketocht. In de begin jaren, al bijna tien jaar geleden,  maakte hij bospaden gebruiksvriendelijk voor de mountainbikers. Proefritten op de weg over de nieuwe Leyetocht van dat jaar slaat hij niet over. Het zijn leuke tochten en gelijktijdig leert hij de route voor het komende jaar. Henk van Bergen: ”Verleden jaar fietste ik de Leyetocht over 100 km drie keer. Eerst als proefrit, tijdens de Leyetocht zelf en in september als begeleider van een georganiseerde bedrijvenrit.”

Henriëtte is een van de groep vrijwilligers die zich inzet bij het inschrijven van de ruim duizend deelnemers aan de mountainbiketocht. En van haar is ook niet bekend hoeveel jaren dat ze in het voormalige Gastenbosch de inschrijvingen soepele laat verlopen. Op zondag springt het echtpaar op de racefiets om samen te genieten van de populaire fietstocht over 100 km. Henk in het tenue van de Leyetocht en Henriëtte in het tenue van Gubbels. “Daarmee maak ik reclame voor Gubbels, die sponsort niet alleen de Leyetocht maar ook mij, “ zo glimlach zij.  Na de fietstocht blijven zij nog een tijdje op het gezellige terras om later die dag samen de routeborden weer op te halen.