Jubileum Leyetocht

Helvoirt. De Leyetocht viert dit jaar haar veertig jarig bestaan met een jubileumtocht op zondag 2 april. De keuzeafstanden zijn 25 of 50 km over de route van de permanente Leyestroomroute, een “kindje” van de Leyetocht. Het vertrek is bij café De Heeren Janssen in Helvoirt tussen 9.30 en 13.00 uur. De finish sluit om 17.00 uur. Deelname kost per persoon twee euro. De kinderen tot 16 jaar kunnen gratis meefietsen. Aan de jubileumtocht is een prijsvraag verbonden.

Met het hoofd in de wind lekker op de fiets uitwaaien bij de jubileum Leyetocht

De route is al bekend. Het is de Leyestroomroute , een permanente route met zeskantige bordjes die sinds het zilveren jubileum al duizenden fietsers mocht begroeten. Elke deelnemer krijgt een routekaart en een vragenlijst mee met veertig meerkeuze vragen. Vragen die gaan over de Leyetocht en de route die de deelnemers fietsen. Bij het vertrek en uiteraard de finish zijn gegevens voor handen die antwoord geven op de meerkeuzevragen. Degene die de meeste vragen goed heeft , de winnaar dus, mag met het hele gezin gratis pannenkoeken gaan eten in het plaatselijk  pannenkoekenrestaurant. Het is niet verplicht de vragen te beantwoorden.  In augustus lopen de mountainbiketocht en de vrije toertocht als vanouds van stapel.

Pannenkoeken
Met de jubileumtocht viert de Leyetocht gelijktijdig de opening van het fietsseizoen.  Doel hiervan is de jeugd en de ouderen in het zadel proberen te krijgen. Genieten van de omgeving zo dicht bij de voordeur waar veel mensen nog niet eerder kwamen. Prachtige lanen, schitterende bossen en natuurgebieden komen langs bij deelname. Gebieden die onderdeel zijn van het bekende Groene Woud of het nationaal park de  Loonse en Drunense Duinen. En vergeet niet de Kampina op Oisterwijks grondgebied. Dan spreken we over de 50 km route voor de meer geoefende fietser. De 25 km route is juist geschikt voor het gezin met kinderen en mogelijk opa en oma. Gezellig op pad met in het vooruitzicht later een keer pannenkoeken te gaan eten in het pas geopende  pannenkoekenrestaurant Den Tol in Helvoirt. Alle deelnemende kinderen tot 16 jaar mogen er later in het jaar gratis een pannenkoek komen eten.

Terug in de tijd
Café De Heeren Janssen aan de Torenstraat in Helvoirt is het vertrekpunt. De keuze van deze locatie is heel simpel. Bijna veertig jaar geleden in 1978 klonk het eerste startschot op dezelfde plek.  Alleen heette het toen  café Van Schijndel. De organisatoren van de Leyetocht willen die herinnering levendig houden.

Boxtel ook starten
Voor deelnemers uit Boxtel, Liempde, Sint Michielsgestel en omgeving bestaat de gelegenheid om in Boxtel bij restaurant ’t Tweespan aan de Kapelweg te starten en te finishen. De uitspanning ligt aan de route en het zou te gek zijn voor mensen uit Boxtel eerst naar Helvoirt te fietsen, daar inschrijven en een tijdje later door de achtertuin in Boxtel te fietsen. Het vertrek is daar ook tussen 9.30 en 13.00 uur. Meer info: 06-136 96 202