Leyetocht Helvoirt op zaterdag 16 en zondag 17 juli 2022

De Col de Gubbels is een echte kuitenbijter

Helvoirt, 20 juni 2022. De huidige schoolvakanties zijn een sta in de weg voor de Leyetocht in Helvoirt.  Vooral voor de mountainbiketocht op zaterdag. Aanvankelijk pronkt een datum in augustus op de website van het fietsevenement. Nieuw is de datum in het weekeinde van zaterdag 16 en zondag 17 juli 2022.

De allerbelangrijkste reden is de periode van de schoolvakantie waardoor de ouders met hun kinderen genieten van de vakantie. Juist die ouders zijn kartrekker bij het uitzetten van de routepijlen voor de populaire mountainbiketocht.  Daarmee is de deskundigheid van het bewegwijzeren in het bos en over zandpaden aan het strand of op de camping. Die groep vrijwilligers vreesde voor  slechte aanduidingen onderweg. “Dat doet een evenement niet goed. Pijlen uitzetten voor een richtingverandering in de mountainbike wereld is een ervaren kwestie. “, liet een  van de Leyetocht vrijwilligers weten.

Fietsweekeinde

Als tweede argument om een andere datum te zoeken komt uit de hoek van een fietsweekeinde op zaterdag en zondag. “Handig voor het opbouwen en weer afbreken om het in een weekeinde te doen. Anders moet je twee keer dranghekken laten bezorgen en ophalen. Dat kost extra geld. Zo zijn er meer zaken die dubbele kosten met zich meebrengen als je de twee dagen niet bij elkaar houdt. Niet zo handig  “, laat penningmeester Frans van Laarhoven weten.

Met de keuze voor een nieuwe datum komt de Col de Gubbels weer in beeld.   Directeur Harry Gubbels laat aan alle grote machines in de vakantieperiode groot onderhoud plegen. Dan kunnen daar geen sportievelingen tussendoor sjezen. Dus de Col de Gubbels is nu, tijdens de nieuwe datum,  weer wel opgenomen in de route en is er de bekende bevoorrading van eten en drinken op de werf bij het wegenbouwbedrijf.

Uitdagende route

Wellicht gaat Peijnenburg Vught nu ook kijken om een paar extra “cols” op hun terrein uit te zetten. Zo ziet het er naar uit dat de mountainbikers een gebruikelijke en uitdagende route krijgen voorgeschoteld. De vrijwilligers hebben er echt zin in laten zij weten.

Voor de zondag 17 juli staat er een toertocht, inclusief een gezinstocht op de rol, van 25, 39, 50, 75 en 100 km. Dit jaar geen route over 150 km. Volgens  penningmeester Frans van Laarhoven een te grote kostenpost voor het lage aantal deelnemers gedurende de laatste jaren.