Leyetocht probeert met jubileumfietstocht de jeugd in het zadel te zetten
 

Helvoirt. “Met deze jubileumtocht, met vertrek bij de Heeren Janssen in Helvoirt en ’t Tweespan in Boxtel, proberen we de jeugd en ouderen in het zadel te krijgen. We hoopten op 150 deelnemers en dat is gelukt met 198 deelnemers. Er waren echter maar 20 jeugdigen die in het zadel sprongen. We hadden op meer gehoopt. Geen grootschalig fietsfeest maar een fietstocht om het fietsen te promoten onder de jeugdigen en aandacht te vragen voor de permanente Leyestroomroute, een kindje van de Leyetocht. De ouders vonden het een goed initiatief ”, zo legde een van de organisatoren van de Leyetocht uit. De jeugd die meedeed had er wel zin in.

Naast gezinnen fietsten ook familieleden mee die er een leuke dag van maakten waaronder Joke Dragtsma uit Helvoirt met haar twee zussen en een vriendin. Joke Dragtsma uit Helvoirt was er veertig jaar gelden bij toen het eerste startschot klonk op de plek waar nu de jubileumtocht  vertrok. Toen heette het café Van Schijndel. Joke Dragtsma:” Als meisje op een racefiets was het heel spannend voor mij. Met fietsvrienden moest ik voorop fietsen om het tempo aan te geven. Met een peloton van bijna honderd renners achter je aan was het niet eenvoudig om ze in bedwang te houden. Maar zodra ze mij voorbij wilden stuurde ik ze terug. En ze luisterden naar mij. Vandaag maken we het niet zo spannend, we maken er een gezellige rit van. “ Op de foto v.l.n.r. : Vrony Dijkstra (Den Bosch), Sina Dragtsma (Boxtel), Dorien Dragtsma (Den Bosch) en Joke Dragtsma (Helvoirt)

De meeste deelnemers vertrokken vanuit Boxtel, 101 in getal. Vanuit Helvoirt gingen 97 deelnemers op pad. De meeste kozen voor een rit over 25 km. Rond de 50 fietsers voltooiden de langste afstand van 50 km.

Huidige penningmeester van de Leyetocht Frans van Laarhoven uit Helvoirt was er veertig jaar geleden ook bij de allereerste Leyetocht in 1978. Hij weet het nog goed. Frans van Laarhoven:  “Het was een flink peloton en voor mij helemaal nieuw. Ik ben altijd blij geweest die eerste tocht achter voorrijders tot een goed einde gebracht te hebben. Toen vond ik het heel bijzonder.”

Het weer was dit voorjaar op de hand van de jubilerende Leyetocht. De dag begon met mist. Later kwam de zon door. Een enkeling kwam in korte broek bij het inschrijfbureau aan. Die zon was de laatste jaren bij de Leyetocht een onbekende. Vaak regende het.