Nieuwsbrief 16 augustus 2015

Nieuwsbrief  16 augustus  2015

Geen record maar wel complimenten deelnemers aan organisatie Leyetocht

“ Een stukje maisveld, een smal poortje als viaduct en daarna direct een beklimming van een steile puinberg. Dat in contrast met de vele natuur die we meer dan uren vooraf voorgeschoteld kregen.  Jaren terug fietsten wij met onze kleine kinderen samen de gezinstocht van de Leyetocht. Nu fietsen we samen met onze volwassen kinderen de mountainbiketocht. Dit is geweldig. Met mijn elektrische ondersteuning op de mountainbikefiets is geen berg mij meer te hoog of te steil. Voorheen had ik mijn gewicht tegen. Met de elektrische ondersteuning is dat geen probleem meer. “Zo glimlachte voorbije zaterdag  Sandra Wijngaarde (50). Samen met haar man Jack Wijngaarde (58) en de kinderen Marije (25), Jelmer (23) en schoonzoon Guido (28) uit Oud Heusden gaat het vijftal verder na een beker sportdrank bij de bevoorrading op de werf aan de voet van de Col de Gubbels in Helvoirt. Het is hun eerste mountainbiketocht.

DSC_0012

Soortgelijk verhaal levert de geboren Brabander Ad van Zeeland (60) uit het Friese Handtumeruitburen, een gehucht met 80 inwoners, waar hij een veehouderij heeft met ruim 250 stuks vee. Jaren wandelde hij de route van 50 km als training voor wandeltochten. Dertien maanden geleden sprong hij op de mountainbikefiets als proef en deed nu voor de twee keer mee aan de mountainbiketocht van 50 km. Het plan is een dag later een tocht van 39 km te wandelen. Met de autoklok op vijf uur in de morgen reed hij 250 km non-stop naar Helvoirt, schreef in en startte zijn avontuurlijke tocht met de wijzers van de kerktoren in Helvoirt op acht uur. Een overnachting plande hij in de directe omgeving van Helvoirt.

Het is een verhaal uit de mond van speaker Willy Bergman uit Helvoirt die de deelnemers een behouden fietstocht toewenst, staand op het startpodium voor de tocht met keuze afstanden van 30-40 of 50 km. Tegen de middag toen de meeste deelnemers hun finish-stempel binnen hadden maakte hij bekend dat er dit jaar 971 renners voor de negende mountainbiketocht inschreven.  Dat zijn er ruim 150 minder dan vorig jaar. Vermoedelijk is de vakantieperiode daar mede oorzaak van. De meesten fietsten de langste afstand van 50 km. De organisatie ontving op alle plaatsen waar zij onderweg contact maakten met de deelnemers de complimenten voor het gevarieerde parcours.

Voor de tweede keer kwam een van de jongste deelnemers Maarten den Burger (8) en zijn vader Eric den Burger uit Houten bij Utrecht naar Helvoirt voor het fietsfeest op de mountainbike. De laatste kilometers fietsten zij in de stromende regen. Het was een domper op het fijne gevoel bij de organisatoren die genoten van het fraaie zonnetje waarmee hun deelnemers de routepijlen achterna reden en steeds vaker werden verrast door het gekozen parcours door de bossen, de duinen en de velden aan de rand van kanalen en zandwegen.

DSC_0017

De aanhangfiets van Hetty van Voorden met haar dochter Alizee (5) achterop bleek een blikvanger op de bospaden en bij de bevoorradingsposten. Ook hier een familietocht met vader Richard van Voorden en dochter Amelie (7) uit Etten-Leur. Iedere zaterdag traint de familie bij de fietsclub Lolpassiebikers. Ondanks die ervaring fiets moeder met haar dochter om de bergen heen omdat het simpelweg niet gaat.  “Volgend jaar zijn we weer van de partij “, laat moeder Hetty desgevraagd weten. “Nu gaan we eerst douchen en in Den Bosch winkelen na de tocht van 30 km door het buitengebied van Helvoirt en omgeving. “

Mark van den Hurk uit Helvoirt voltooide zijn vierde mountainbiketocht over het parcours van de Leyetocht. Met onervaren vrienden koos hij voor de tocht over 40 km.  Hij vertelt: ”De duinen en de bossen rond de Guldenberg die vind ik het mooist. In mijn ogen zijn ze heel uniek. Die vind je niet overal. Jammer dat het nu voorbij is. Ik kijk er weken vooraf naar uit en nu is het alweer voorbij. Moeten we een jaar wachten op de volgend editie.”
Peter Adams, een atletiek sprinter met erepodium ervaring uit Breda,  is geïnspireerd door zijn dochter om te gaan fietsen. Vorige zomer beklom zijn dochter  voor het goede doel de Mont Ventoux en hij huurde ter plaatse een mountainbike om de Franse reus te beklimmen. Meerdere dagen spierpijn leverde hem dat op maar bereikte de top van de Tour De France berg op karakter. In Helvoirt proefde hij voor de tweede keer aan een georganiseerde tocht samen met collega’s van Brabant Water. Zoals Bjorn Le Granse uit Tilburg, Toon Schellekens uit Olland, Paul Buijvoets uit Someren. Met verve voltooiden zij de tocht in het Brabantse Helvoirt. Na afloop dronken zij geestrijk vocht in plaats van het zuiverste water.
De liefhebbers voor de toertochten van zondag bleken het mogelijke slechte weer te trotseren. De drukte in alle vroegte kwam later op gang maar beloofde een goede deelname. Bijna duizend deelnemers waren rond de klok van 10.00 uur ingeschreven voor de afstanden 25, 39, 50, 75, 100 en 150 km.  Vanuit Son gingen de deelnemers voor de 75 en 100 en 150 km op weg. Deze vroege vogels waren toen al vanuit Son naar Helvoirt gefietst en dronken daar koffie met iets lekkers erbij. Zij spraken met bewondering over de gekozen route door het nationaal landschap Het Groene Woud.

DSC_0050
“Ik heb geluk gehad en nooit iets gemankeerd”, zo legt Gerard van de Put (90) uit Tilburg uit hoe het mogelijk is dat een man met die respectabele leeftijd kans ziet de 100 km te fietsen op een gewone fiets. Hij vertelt: ”Ik heb nog een krantenknipsel liggen over een fietstocht van 100 km in het jaar 1932. Toen fietste ik al op zeven jarige leeftijd een fietstocht van 100 km gehouden door wielerclub Vitesse uit Tilburg. Dochterlief Petra van Berkel – van de Put uit Tilburg herinnert zich maar al te goed dat zij samen met de hele familie de Leyetocht meefietsten. Palma Spadora uit Tilburg, haar vriendin, glundert bij het aanhoren van deze herinneringen uit de vorig eeuw. Beiden fietsen de 100 km mee.

Gerard van de Put

Bij het drukken van deze nieuwsbrief was de inschrijving in Helvoirt nog niet gesloten. Later op de dag geeft de website het aantal deelnemers weer bij de 38ste Leyetocht.