Het veertig jarig jubileum komt er aan. Nog maar ruim een jaar en het is zover. Bij een jubileum van die omvang hoort een opvallende fietstocht. Op de bestuurstafel is het  idee gelanceerd om binnen 24 uur met de fiets van Parijs naar Helvoirt te fietsen. Het voorstel  is niet in de prullenbak beland. Wel is afgesproken om te informeren wie daar mogelijk aan wil deelnemen. Het gaat over bijna 500 km fietsen en wel binnen 24 uur ……  Avonturiers op de fiets kunnen zich melden bij het secretariaat van de Leyetocht secretaris@leyetocht.nl 

Aanleiding tot dit idee is het bekijken van alle jubileumactiviteiten in de loop der jaren. Daar sprong de rit Helvoirt – Parijs – Helvoirt duidelijk eruit. Het was een tot de verbeelding sprekende tocht in het jaar dat de Leyetocht 10 jaar bestond. Het waren bijna 1000 km in een peloton van flink getrainde mannen en een vrouw. Het hele gezelschap maakte een boottocht over de Seine. Een compleet muziekgezelschap ging mee om de renners onderweg te steunen mochten zij de man met de hamer tegen komen. Een gezelschap dat ook tot diep in de nacht muziek maakte in gezellige  tentjes in hartje Parijs. Elk jaar krijgen organisatoren van toen de vraag wanneer gaan we weer naar Parijs. Toen twee dagen heen en twee dagen terug.

 

Nu ligt het idee op tafel om in een dag van Parijs naar Helvoirt te fietsen.  Op vrijdag met de bus en fietsenaanhanger naar Parijs. Daar overnachten in een hotel en op zaterdag vertrekken voor de tocht waar geen eind aan komt. Een hele nacht fietsen en de volgende dag aankomen in Helvoirt. Gerekend is er met een afstand van 500 km, die verdeelt in etappes van 75 km. Dan zijn er zes rustmomenten om de inwendige mens te versterken en een pauze te houden van een klein half uur. Bij een gemiddelde van 25 km per uur ben je 20 uur onderweg. Plus de zes keer een half uur pauze is drie uur pauzetijd. Je bent dan 23 uur onderweg. Afgezien van de conditie, de zadelpijn, de man met de hamer en de hongerklop moet het mogelijk zijn. De Leyetocht denkt bij het gaan houden van die mooie rit zeker een paar verplichte trainingsritten in gezamenlijk peloton te houden. Een tocht van 300 km hoort daar zeker bij. Bij grote deelname is er een limiet die nu niet bekend is. Aanmelden voor 1 oktober 2016 zonder verplichting bij secretaris@leyetocht.nl  .

 

Helvoirt-Parijs-Helvoirt

De afbeelding van de fietstocht Helvoirt – Parijs – Helvoirt in 1987