Twee tachtig plussers uit Helvoirt vrijwilliger van het jaar bij Leyetocht

Helvoirt. Elk jaar benoemt de Leyetocht een vrijwilliger van het jaar.  Voor het jaar 2018 zijn twee kandidaten in de leeftijd van 81 jaar benoemd.  Jo Sterke  en Cees van de Loo uit Helvoirt.  Beiden actief bij de ATB Leyetocht als verkeersregelaar. Voor  jarenlange inzet en de spontane hulp  krijgen zij deze titel plus de daarbij behorende  handdoek van de Leyetocht. Door ziekte van een van de vrijwilligers, bij de bekendmaking,  zijn beiden later gehuldigd en in de bloemetjes gezet. De routes van de Leyetocht van zondag 18 augustus zijn eerder bekend gemaakt. De mountainbiketocht op zaterdag 17 augustus is daarbij zeker  aan de orde gekomen.

De wielersport staat bekend om zijn deelnemers als echte volhouders.  Daarbij horen de nog actieve inwoners uit Helvoirt prima bij thuis. Zij houden als tachtig plussers vol om de deelnemers aan de mountainbiketocht veilig over te laten steken  tijdens het jaarlijks fietsfeest door de bossen en over landweggetjes. Vanaf het eerste uur dat er een mountainbiketocht op het programma staat zijn de gepensioneerde vrijwilligers actief voor de Leyetocht. Dit jaar al weer voor de dertiende keer.  In augustus zijn ze weer van de partij lieten zij weten tijdens de huldiging. De mountainbiketocht kent dan drie keuzeafstanden van 30, 40 of 50 km.

Zorgpark Voorburg

De formule van de toertochten op zondag is niet gewijzigd. Bij Leyetocht editie 42 zijn de keuzeafstanden als vanouds. De gezinstochten van 25 en 39 km. De middenafstanden van 50 en 75 km met als langste routes over 100 en 150 km. Deze laatste afstand blijft in beeld bij de Leyetocht. Een afstand die thuis hoort bij het populair fietsevenement vindt de organisatie.

Waar gaat de fietstocht dit jaar heen ? Voor de gezinstochten over 25 en 39 km  staat een bezoek en een stop op het Zorgpark Voorburg in Vught op het programma. Daarheen zijn al “proefritten” gemaakt. Die beloven heel veel goeds. Prachtige lanen, mooie paden met indrukwekkende bomen die wellicht een eeuw oud zijn.

De routes over 50 en 75 km gaan samen op vanuit Helvoirt richting Haaren, Oisterwijk en Spoordonk. De 50 km heeft een stop bij Mieke Vingerhoeds in Oirschot. De 75 km houdt halt in Son en Breugel bij Café De Zwaan. Daar krijgen de deelnemers aan de 100 en 150 km ook de gelegenheid nieuwe energie op te doen.  Bij café de Zwaan in Son en Breugel is ook een start voor de routes over 75, 100 en 150 km.  

Jo Sterke (links) en Cees van de Loo door de Leyetocht gehuldigd als vrijwilliger van het jaar. Foto Hans van Rooij.