Van heinde en verre komen de fietsliefhebbers de Leyetocht fietsen

“ Dit is geweldig. Met mijn elektrische ondersteuning op de mountainbikefiets is geen berg mij meer te hoog of te steil. Voorheen had ik mijn gewicht tegen. Met de elektrische ondersteuning is dat geen probleem meer. “Zo glimlacht voorbije zaterdag  Sandra Wijngaarde (50). Samen met haar man Jack Wijngaarde (58) en de kinderen Marije (25), Jelmer (23) en schoonzoon Guido (28) uit Oud Heusden gaat het vijftal verder na een stop aan de voet van de Col de Gubbels in Helvoirt. Het is hun eerste “gezins” mountainbiketocht.

Er was geen prijs voor de deelnemer welke het verst weg woont maar de geboren Brabander Ad van Zeeland (60) uit het Friese Handtumeruitburen zou er voor in aanmerking komen. Hij reed 250 km naar Helvoirt voor een mountainbiketocht door het buitengebied van Helvoirt. Zondag is hij weer van de partij bij de toertocht van het Brabants fietsfeest.

Speaker Willy Bergman wenst de deelnemers een behouden fietstocht toe staand op het startpodium.  Tegen de middag toen de meeste deelnemers hun finish-stempel binnen hadden maakte hij bekend dat er dit jaar 971 renners voor de negende mountainbiketocht inschreven. Dat zijn er ruim 150 minder dan vorig jaar.

De aanhangfiets van Hetty van Voorden met haar dochter Alizee (5) achterop bleek een blikvanger op de bospaden en bij de bevoorradingsposten. Zij deden  een familietocht met vader Richard van Voorden en dochter Amelie (7) uit Etten-Leur.

Mark van den Hurk uit Helvoirt voltooide zijn vierde mountainbiketocht over het parcours van de Leyetocht. Met onervaren vrienden koos hij voor de tocht over 40 km.  Hij vertelt: ”De duinen en de bossen rond de Guldenberg die vind ik het mooist. In mijn ogen zijn ze heel uniek. Die vind je niet overal. Jammer dat het nu voorbij is. Ik kijk er weken vooraf naar uit en nu is het alweer voorbij. Moeten we een jaar wachten op de volgend editie.”

Willy Bergman met glimlach