Wim Glas overleden

Wim Glas
Wim Glas, een gewone heel bijzondere man

Wim Glas (85), de ambassadeur van de Leyetocht,  is op zaterdag 13 juni 2015 gestorven in zijn woonplaats Helvoirt . Zijn gezondheid stond de laatste maanden, weken en dagen heel erg onder druk. Een paar longontstekingen achtereen zijn hem fataal geworden.

 

De benoeming tot ambassadeur ontving hij begin dit jaar bij zijn terugtreden uit het bestuur na 32 jaar intensieve activiteiten voor de Leyetocht. Na een knieoperatie is het langzaam achteruit gegaan met de gezondheid van Wim Glas. Een gezondheid die knap onder druk stond met zijn ziekte van Parkinson en andere lichamelijk ongemakken. De immer vrolijke Wim Glas kreeg te maken met longontstekingen, ziekenhuis opnamen en opnieuw longontstekingen  die hem uiteindelijk fataal werden.  Geboren in Lisserbroek op 28 januari 1930 gemeente Haarlemmermeer, woonde hij de meeste jaren van zijn leven in Helvoirt. De brildragende Glas heeft zich in Helvoirt voor veel verenigingen en clubs en goede doelen verdienstelijk gemaakt. Voor de Leyetocht, Brabants grootste fietsfeest voor het hele gezin, heeft hij een lange staat van dienst. Laten we er naar kijken.

Hij was bestuurder van de voorrijauto bij een aantal fietsevenementen rond de Leyetocht die tot de verbeelding spreken.

  • Nice- Helvoirt over 1400 km in 1982
  • Een 24 uursrit voor vermelding in het Guiness Book of Records in 1985
  • Helvoirt-Parijs-Helvoirt in vier dagen 980 km in 1987
  • Leyetoer over 359 km in een dag in 1995

Hij was erbij toen de Leyetocht op verzoek van het Brabants Dagblad een fietstocht onder de naam Le Tourtocht hield over het parcours van de Tour de France met start en finish in Den Bosch. De kalender schreef 1996. Een nog langere lijst van activiteiten rond de jaarlijkse Leyetocht heeft de man op zijn naam staan. De Leyetocht gaat hem missen. Veel sterkte gewenst aan Huub de zoon die hij achterlaat.