Weersvoorspelling rijdt Leyetocht in de wielen

De weersverwachting voorspelden niet veel goeds voor de 37ste Leyetocht vanuit Helvoirt. Tot de namiddag bleef het droog en kwam in de vroege morgen de stroom deelnemers met de lange adem goed opgang. Later stokte de toeloop bij het inschrijven voor de kortere tochten. Bovenal was de organisatie opgelucht dat het vertrek niet in de regen viel net als het vorig jaar. Toch bleek de deelname andermaal minder dan vorig jaar toen nog 1854 mensen vertrokken. Dit keer bleef het aantal op 1472 steken. Voor de derde maal op een rij bleek het weer van grote invloed te zijn op het aantal inschrijvers. In Den Bosch vertrokken de fietsliefhebbers vanwege ook de mogelijke slechte weerstoestanden voor de afstanden 25 en 39 km. In Riel heerste een gezellige drukte door de deelname van de 100 en 150 km fietsers maar voorkwam niet de teruggang in het deelname aantal. Pas tegen de namiddag begon het in Helvoirt te regenen. Maar toen waren al veel deelnemers huiswaarts.

Het fietsfeest in Helvoirt brengt ondernemers uit het dorp aan de Leye op mooie ideeën. Zo liet Anja en Piet Schuurmans van Camping De Gijzel fraaie veiligheidsjassen bedrukken met haar eigen logo. Een “peloton” van welgeteld 12 gasten fietsten gezamenlijk de Leyetocht. De groep in uniforme kledij kreeg veel bekijks , veel positieve reacties en het leverde gezelligheid op. Toch bleven er een achttal thuis bij de caravan. Zij vertrouwden het weer niet.

De echte volhouders waren weer bij het vertrek. Cis van Rooij (95) was er niet meer bij. De alom bekende mevrouw uit Helvoirt stierf op 4 augustus in het ziekenhuis te Den Bosch. Ooit was zij de oudste deelneemster en fietste met een leeftijd van ruim in de tachtig toen nog de 75 km route. Een bidon van de Leyetocht pronkte naast haar doodskist bij het afscheid van familie en vrienden.

Prestaties van formaat waren ook vast te leggen. Gijs Verhoeven uit Veghel , pas vijf jaar sinds 13 augustus van dit jaar ging op weg voor zijn eerste 25 km fietstocht samen met de familie. Na afloop kreeg hij van de voorzitter van de Leyetocht een echte Tour de France bidon met de afbeelding van de Leyetocht erop. Op de vraag wat hij nu ging doen luidde het antwoord :”Spelen”. Ans den Otter uit Helvoirt was een van de eersten op pad voor haar 150 km op de boodschappenfiets. Met de klok van de kerktoren op kwart over zeven in de vroege morgen sprong zij in het zadel. “Van regen en wind heb ik geen schrik. Een regenjas biedt dan uitkomst”, glimlachte zij. Het vorig jaar bereikte ze vol trots de eindstreep na ook een tocht van 150 km bij de Leyetocht. Dit jaar was er een heel straffe wind die het haar moeilijk maakte. Toch zag ze kans al om half vijf in de middag over de finishlijn te bollen. Felicitaties voor haar knappe prestatie kreeg zij van familie en vrienden en uiteraard de organisatie.

Albert Tibosch uit Lith schreef voor de 26ste keer in. Onafgebroken is de tachtig plusser steevast de derde zondag van augustus in Helvoirt te vinden bij Brabants grootste fietsfeest, ook bij slechte weersvoorspellingen. Doorgaans voor een tocht van 100 of 150 km maar met deze weersvoorspellingen toch nog 75 km. Hij ontving een Helvoirtse Leyer, een heerlijke plaatselijke lekkernij voor zijn bijzondere prestatie.

De zaterdag gehouden mountainbiketocht bleek heel populair met 1136 deelnemers tegen 1260 in 2013. Net geen nieuw deelname record. De deelnemers waren heel lovend over de organisatie en het gekozen parcours voor de tochten over 30, 40 en 50 km.

Gijs Verhoeven (5) poseert trots bij het spandoek van de Leyetocht. Zijn kruintje reikt net tot aan de bovenkant van het doek maar fietste wel op amper vijfjarige leeftijd de 25 km eigenhandig uit.

Ans den Otter met haar welverdiende bloemen in haar fietstas bij terugkomst in Helvoirt en 150 km in de benen.

      Sponsors