De geboorte van de Leyetocht

Door Christ Pijnenburg.

Van oorsprong heette de fietstocht:  De Gerrit Schulte Leyetocht met start en finish in Helvoirt.

Helvoirt was mijn geboorteplaats en woonplaats. Ooit zat ik in het bestuur van wielerclub Gerrit Schulte  in Den Bosch.  Gerrit Schulte is geboren in Amsterdam.

In die tijd hielden wij twee keer een  toertocht voor “wielrenners” vanuit Rosmalen. Daar was veel animo voor. De eerste keer wel 100 renners. Die dachten allemaal aan de Tour de France bezig te zijn. Een pracht van een fietshappening.

Ik ben uit het bestuur gegaan vanwege avondstudie waarbij ik drie avonden in de week naar school moest naast het werk overdag. Toch wilde ik iets doen voor de wielerclub dat geld en naamsbekendheid opleverde en mogelijk nieuwe leden.  Wat is makkelijkere dan in je eigen omgeving iets op touw zetten met de harde leerschool van het organiseren in de stad als bagage.

Mijn voorstel om een fietstocht uit te schrijven vanuit Helvoirt onder de naam de Gerrit Schulte Leyetocht kreeg de goedkeuring. De naam Leyetocht is afgeleid van een drietal waterlopen die Helvoirt doorkruisen. Dat zijn: De Ley, de Zandley en de Broekley.  De kalender geeft  het jaartal 1978 aan. De keuze van de datum valt op de derde zondag van augustus.

Het werd een fietstocht voor “wielrenners” over 90 km met zogenaamde voorrijders. Die bepaalden het tempo, vooraf gegaan door een auto die de route aangaf. Achter het peloton een echte bezemwagen voor de pechvogels en de deelnemers die het tempo van omstreeks 27 km pr uur niet konden volhouden. Het peloton werd vooraf gegaan door motorrijders die de kruisingen vrij hielden van verkeer. Daarachter een wagen van de organisatie met geluid op het dak. Onderweg een stop bij een café voor koffie.

Daarnaast een fietstocht over 36 km voor de gewone fietsers, de gezinnen met kinderen. De toenmalig burgemeester van Helvoirt, de heer Berkelmans  gaf in de vroege morgen het startschot voor de renners en vertrok een paar uur later met zijn vrouw als eerste voor de gewone fietstocht. Deze deelnemers kregen een stencil mee met de routebeschrijving. Het enthousiasme bleek groot voor die jaren en iedereen sprak na afloop met lof over het initiatief. Volgend jaar weer vroeg men.

De volgende morgen moest mijn vrouw Marijke bij een dokter in het ziekenhuis in Den Bosch zijn en die sprak haar aan over de fietstocht in Helvoirt. “Zondag heb ik aan een fietstocht in Helvoirt meegedaan en dat zat perfect in elkaar. Niet eerder is me dat overkomen. Is die tocht volgend jaar weer, vroeg hij”.  “Dat zal ik aan mijn man vragen want die organiseerde de fietstocht.”. Luidde het antwoord. “ Nou breng hem de complimenten over, ik heb ervan genoten en mijn vrouw ook.”

Dit gaf aan hoe goed de fietstocht aansloeg. Na de eerste editie zijn er nog velen gekomen. Edities met elk hun eigen geschiedenis.