Routebord Leyestroom detail met straat 2005

De Leyestroom is een fietsroute die men ieder moment van het jaar kan fietsen. Ruim honderd routeborden geven de route aan en brengt de fietser langs tientallen prachtige bezienswaardigheden. De Leyestroom is een jubileum geschenk van de Leyetocht bij het 25 jarig bestaan. Een speciale routebeschrijving is te koop bij het finishbureau in Helvoirt en verder bij tal van drinkgelegenheden aan de route zoals de Rustende Jager in Biezenmortel. Brasserie de Bolle Keizer tegen over de Nicolaaskerk in Helvoirt en cafetaria De Pieper hebben ook routekaarten van de Leyestroom te koop. Verder bij de betere VVV in Den Bosch, Tilburg, Oisterwijk en Boxtel.

Voor € 1,50 kom je al in het bezit van een routebeschrijving met bezienswaardigheden zoals: De Kampina, de Loonse en Drunense Duinen, Giersbergen, Kasteel Nemelaer in Haaren en een vogelreservaat in Biezenmortel. De Leyestroomroute telt drie keuzeafstanden te weten: 25-30-50 km.De Leyestroom verwijst naar de Leyetocht en de stroom fietsers die er jaarlijks aan deel neemt. Deze permanente fietsroute slingert door het stroomgebied van de waterlopen, de Leye, de Broekley en de Zandley, de naamgevers aan Brabants grootste fietsfeest de Leyetocht.

Mevrouw Verheijen uit Moergestel fietste de Leyestroom in het begin van het bestaan en liet heel enthousiast weten: “Daar mogen jullie trots op zijn. De Leyestroom is een echt heel mooie fietsroute. Een route met afwisselend landschap. Ik ga de route bij vrienden en familie aanbevelen. Een vriendin van mij zag de bordjes hangen. Bij de VVV in Den Bosch zagen we de routekaart liggen. Ik ben zo verrast door de route. Ik fiets best veel met mijn man maar nu ben ik toch weer op plaatsen geweest waar ik nog niet eerder het bestaan van wist.”

Els Pijnappels uit Helvoirt fietst al haar boodschappen bijeen. Elke twee weken ging zij op de fiets naar haar moeder in Teteringen vlak bij Breda om het huis op orde te maken toen deze nog in hun midden was. De Leyestroom vindt zij verrassend. “Knap om een route uit te stippelen die niet verveelt. In Haaren over het Broederspaadje verbaast me helemaal. Opeens sta ik midden in Haaren. Die weg had ikzelf nooit kunnen vinden. Daar heb je de mensen van de Leyetocht voor nodig,” glimlacht zij. “In de vakantie van 2002 ben ik veel gaan fietsen met mijn man Rien. De lekkerste appeltaart hebben we in Boxtel op. Bij café het Renpaard dat aan de route van de Leyestroom ligt. Alleen daarvoor gaan we de Leyestroom nog een keer fietsen.”

020658LEY50.klein

      Sponsors