Twee tachtig plussers uit Helvoirt vrijwilliger van het jaar bij Leyetocht

Helvoirt. Elk jaar benoemt de Leyetocht een vrijwilliger van het jaar.  Voor het jaar 2018 zijn twee kandidaten in de leeftijd van 81 jaar benoemd.  Jo Sterke  en Cees van de Loo uit Helvoirt.  Beiden actief bij de ATB Leyetocht als verkeersregelaar. Voor  jarenlange inzet en de spontane hulp  krijgen zij deze titel plus de daarbij behorende  handdoek van de Leyetocht. Door ziekte van een van de vrijwilligers, bij de bekendmaking,  zijn beiden later gehuldigd en in de bloemetjes gezet. De routes van de Leyetocht van zondag 18 augustus zijn eerder bekend gemaakt. De mountainbiketocht op zaterdag 17 augustus is daarbij zeker  aan de orde gekomen. De wielersport staat bekend om zijn deelnemers als echte volhouders.  Daarbij horen de nog actieve inwoners uit Helvoirt prima bij thuis. Zij houden als tachtig plussers vol om de deelnemers aan de mountainbiketocht veilig over te laten steken  tijdens het jaarlijks fietsfeest door de bossen en over landweggetjes. Vanaf het eerste uur dat er een mountainbiketocht op het programma staat zijn de gepensioneerde vrijwilligers actief voor de Leyetocht. Dit jaar al weer voor de dertiende keer.  In augustus zijn ze weer van de partij lieten zij weten tijdens de huldiging. De mountainbiketocht kent dan drie keuzeafstanden van 30, 40 of 50 km. Zorgpark Voorburg De formule van de toertochten op zondag is niet gewijzigd. Bij Leyetocht editie 42 zijn de keuzeafstanden als vanouds. De gezinstochten van 25 en 39 km. De middenafstanden van 50 en 75 km met als langste routes over 100 en 150 km. Deze laatste afstand blijft in beeld bij de Leyetocht. Een afstand die thuis hoort bij het populair fietsevenement vindt de organisatie. Waar gaat de fietstocht dit jaar heen ? Voor de gezinstochten over 25 en 39 km  staat een bezoek en een stop op het Zorgpark Voorburg in Vught op het programma. Daarheen zijn al "proefritten" gemaakt. Die beloven heel veel goeds. Prachtige lanen, mooie paden met indrukwekkende bomen die wellicht een eeuw oud zijn. De routes over 50 en 75 km gaan samen op vanuit Helvoirt richting Haaren, Oisterwijk en Spoordonk. De 50 km heeft een stop bij Mieke Vingerhoeds in Oirschot. De 75 km houdt halt in Son en Breugel bij Café De Zwaan. Daar krijgen de deelnemers aan de 100 en 150 km ook de gelegenheid nieuwe energie op te doen.  Bij café de Zwaan in Son en Breugel is ook een start voor de routes over 75, 100 en 150 km.  

Jo Sterke (links) en Cees van de Loo door de Leyetocht gehuldigd als vrijwilliger van het jaar. Foto Hans van Rooij.

Lees meer

Nieuwe routeborden Leyetocht voor bewegwijzering toertochten op zondag

Helvoirt. 31 januari 2019. De Leyetocht heeft donderdagmiddag historisch nieuws feestelijk bekend gemaakt. Brabants grootste fietsfeest uit Helvoirt krijgt na bijna 40 jaar nieuwe routeborden voor de bewegwijzering van de zes keuzeafstanden van 25 tot en met 150 km op zondag.   Autobedrijf Theo van der Heijden uit dezelfde woonplaats  heeft haar naam voor de komende jaren gekoppeld aan de routeborden.  De Leyetocht staat in de regio en ver daar buiten bekend om haar bijzonder goed verzorgde bewegwijzering. Het is een van de steunpilaren van dit populair fietsevenement waar elk jaar duizenden fietsers van jong tot oud aan deelnemen. Dit jaar is de 42ste Leyetocht op zondag 18 augustus en zaterdag 17 augustus is de mountainbiketocht.

Foto: Jeroen van Gelswijk (links) haalt het nieuwe routeborden met zijn firmanaam uit een enveloppe. In het midden Maykel Haerkens zijn compagnon . Voorzitter Christ Pijnenburg van de Leyetocht kijkt toe.

Op de vraag waarom autobedrijf Theo van der Heijden zijn naam wil verbinden aan de Leyetocht geven Jeroen van Gelswijk en Maykel Haerkens, de beide drijvende krachten, bij het bedrijf het volgende antwoord:  "Sinds lange tijd heeft het logo van Stomerijservice ERKO op de borden van de Leyetocht gestaan. Zoals iedere Helvoirtenaar weet, is de ERKO al een tijd uit het straatbeeld verdwenen, en dat liet voor Autobedrijf Theo van der Heijden de opening om onze naambekendheid te vergroten en de organisatie van De Leyetocht te steunen. Wij dragen De Leyetocht al vele jaren een warm hart toe, en dit kunnen wij nu bekronen met ons logo op de welbekende wegwijzers.  In plaats van paginagrote advertenties in dagbladen willen wij als bedrijf juist graag lokale initiatieven ondersteunen, en De Leyetocht is daarvan een perfecte weergave. Een sportief feest voor jong en oud, georganiseerd door en voor Helvoirt en omgeving, dat is voor ons het mooiste uithangbord om onze naam aan te verbinden. Wij zijn daarom ook erg blij met de nieuwe wegwijzers, en hopen dat komende edities veel mensen plezier zullen beleven aan de Leyetocht met de vernieuwde bordjes! "

Foto: Bij een feest hoort gebak.

 

Foto: Een nieuw routebord voor de Leyetocht met de firmanaam van het autobedrijf uit Helvoirt.

 

Foto: De twee ondernemers van Autobedrijf Theo van der Heijden met het bestuur van de Leyetocht voor het bedrijfsgebouw. V.l.n.r. Jeroen van Gelswijk ondernemer, Christ Pijnenburg voorzitter, Gerard Stuifbergen secretaris, Maykel Haerkens ondernemer, Frans van Laarhoven, Willy Bergman bestuurslid, Jan Tielemans bestuurslid, Jos Waaijer bestuurslid. Allemaal blije gezichten.

Lees meer

2018 Kerstgroet

Een voorspoedig 2019 en meer wenst het bestuur van de Leyetocht al haar vele vrijwilligers, alle trouwe sponsoren en de landeigenaren.  Reeds nu is bij de Leyetocht bekend dat 2019 een historisch jaar wordt. We nemen bij de Leyetocht afscheid van de welbekende routeborden. Routeborden die sinds de derde Leyetocht in 1980 in  gebruik zijn voor de bewegwijzering met daarop de firmanaam ERKO . Bekend van de stomerij in de Achterstraat te Helvoirt. De stomerij die al enkele jaren vertrokken is naar Eindhoven om  daar samen te gaan met een goed draaiende stomerij onder de naam stomerij.nl .   De Leyetocht heeft een firma uit Helvoirt bereid gevonden om Brabants grootste fietsfeest te voorzien van nieuwe routeborden die de weg wijzen aan de duizenden deelnemers naar oost, west, noord of  zuid Brabant.  Dus de dagen van de routeborden ERKO zijn voorbij. In  januari gaat het bestuur dit op een feestelijke manier bekend maken. Tot die tijd is het raden wie of welke onderneming uit Helvoirt zich aangetrokken voelt om de Leyetocht stevig te sponseren. En dat ook daadwerkelijk doet. Het bestuur is er mee in haar sas. Tot op heden heeft de Leyetocht het gedaan met 1500 routeborden om de routes van 25 km tot en met 150 km te bewegwijzeren.  We verklappen al vast dat er dit keer meer routeborden op de plank liggen met een nieuwe sponsornaam.   Het bestuur Leyetocht, Helvoirt

De ERKO-borden zijn geschiedenis en zullen in 2019 niet meer terugkomen. Er zijn al nieuwe gereed.

Lees meer

Leyetocht ontvangt cheque Rabobank in het kader van de clubkas campagne 2018

Penningmeester Frans van Laarhoven heeft op woensdag 24 oktober een cheque ontvangen van personeel van de Rabobank. Het is de cheque vanwege de clubkas campagne 2018. De Leyetocht krijgt in december een bedrag van € 579,15 overgemaakt van Rabobank Hart van Brabant. De overdracht vond plaats in het HelvoirThuis op verzoek van de Leyetocht. Elke stem leverde ongeveer € 4,95 op. Een snelle rekenaar weet nu dat de Leyetocht 117 stemmen kreeg toebedeeld.

Stichting de Leyetocht bedankt alle stemmers voor dit mooie bedrag.

Lees meer

Henk van Hout benoemt tot vrijwilliger van het jaar bij Leyetocht

Helvoirt.  13 maart 2018. De stichting de Leyetocht heeft Henk van Hout dinsdagavond in het zonnetje gezet in café De Heeren Janssen in Helvoirt.  Voor zijn vele vrijwilligerswerk bij en voor de Leyetocht  is de man uit Helvoirt benoemt tot vrijwilliger van het jaar 2017. Het gebeurde onder het toeziend oog van een aantal vrijwilligers die werden bijgepraat over de plannen van Brabants grootste fietsfeest voor 2018. Henk van Hout weet het niet zeker maar denkt vanaf het begin in 1978 actief te zijn voor de Leyetocht.  Voorzitter Christ Pijnenburg overhandigde hem de bekende handdoek van de Leyetocht en uiteraard de verdiende bloemen. Foto: Henk van Hout met de bloemen die horen bij een vrijwilliger van het jaar Het is bij de Leyetocht gebruikelijk elk jaar een vrijwilliger van het jaar aan te wijzen. Meestal zijn het mensen die een drukke agenda hebben en vergaderingen overslaan om zich elders verdienstelijk te maken.  Henk van Hout is zo iemand. Hij heeft zich als secretaris van de EHBO Sint Lucas heel veel jaren verdienstelijk gemaakt voor de Leyetocht. Denk daarbij de activiteiten bij een controlepost, de activiteiten bij de centrale post in HelvoirThuis waar de mensen met pech naar toe bellen tijdens de Leyetocht en nog meer.   Als penningmeester van de Klokkenluiers is hij heel veel jaren de spil geweest voor het contact met de Leyetocht.  Hij werft al jaren en jaren medewerkers uit zijn club om de Leyetocht  als organisatie te helpen. Daar gaat hij mee stoppen en ook met het werk bij de EHBO gaat hij minderen.   Nu in 2018 krijgt hij de eer die daarbij horen net als een mooie handdoek van de Leyetocht. De Leyetocht benoemt Henk van Hout tot vrijwilliger van het jaar 2017. Met dank ook aan zijn inzet voor Jan Schoenmakers die er graag bij is. Volgens Henk van Hout is het zijn dag van zijn leven. Samen met Henk van Hout verzorgt Jan Schoenmakers , die in een rolstoel zit, een van de controleposten van de Leyetocht. Volgens Henk van Hout geniet Jan Schoenmakers daar met volle teugen van. In een speciale bus voor Jan Schoenmakers brengt Henk van Hout zijn "maatje" na afloop terug naar zijn huidige woonplaats in Veghel terwijl Jan toen hij nog niet in een rolstoel zat in Helvoirt woonde. Henk van Hout was blij met zijn benoeming liet hij weten.

Lees meer

Nieuwsbrief Augustus 2017

Lees meer

Oudste deelnemer Leyetocht komt uit Tilburg:” Fietsen vind ik heel erg geweldig”

Tilburg. Gerard van de Put (92) is wellicht de oudste deelnemer aan de Leyetocht en komt uit Tilburg. Hij fietst op zondag 20 augustus met de veertigste Leyetocht de route over 100 km op een fiets zonder ondersteuning. Ooit begonnen met het fietsen van Brabants grootste fietsfeest met vrouw en drie kinderen over ruim 30 km en naarmate de leeftijd steeg koos de familie voor een langere afstand. Nu doet hij met zijn dochter Petra van Berkel – Van de Put, als grootste fan, de 100 km. Zij starten dit jaar in Riel waar een extra start- en finishpunt van de Leyetocht voor alleen 100 en 150 km is gevestigd bij eetcafé Den Overkant. Gerard van de Put en dochter Petra tonen trots de poster van de Leyetocht 2017. Zij doen de 100 km. Het wordt een familie-uitje.  

Lees meer

Lintje voor Hans van Rooij uit Helvoirt, vrijwilliger voor onder andere de Leyetocht

Hans van Rooij (67)  uit Helvoirt ontving woensdag 26 april 2017 een lintje vanwege zijn verdiensten voor stichting De Leyetocht in Helvoirt, harmonie Kunst Adelt, Helvoirt en de stichting Prisma in Biezenmortel. Burgemeester Zwijnenburg-Van Vliet van de gemeente Haaren reikte de koninklijke onderscheiding aan de altijd vrolijke man uit Helvoirt uit in Biezenmortel in een versierd gebouw van Prisma waar Hans heel veel tijd steekt als vrijwilliger.  Vanaf 2013 is hij activiteitenbegeleider bij het activiteitencentrum Groen van de Stichting Prisma te Waalwijk. Hans van Rooij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.    

Lees meer

Leyetocht probeert met jubileumfietstocht de jeugd in het zadel te zetten

Helvoirt. “Met deze jubileumtocht, met vertrek bij de Heeren Janssen in Helvoirt en ’t Tweespan in Boxtel, proberen we de jeugd en ouderen in het zadel te krijgen. We hoopten op 150 deelnemers en dat is gelukt met 198 deelnemers. Er waren echter maar 20 jeugdigen die in het zadel sprongen. We hadden op meer gehoopt. Geen grootschalig fietsfeest maar een fietstocht om het fietsen te promoten onder de jeugdigen en aandacht te vragen voor de permanente Leyestroomroute, een kindje van de Leyetocht. De ouders vonden het een goed initiatief ”, zo legde een van de organisatoren van de Leyetocht uit. De jeugd die meedeed had er wel zin in. Naast gezinnen fietsten ook familieleden mee die er een leuke dag van maakten waaronder Joke Dragtsma uit Helvoirt met haar twee zussen en een vriendin. Joke Dragtsma uit Helvoirt was er veertig jaar gelden bij toen het eerste startschot klonk op de plek waar nu de jubileumtocht  vertrok. Toen heette het café Van Schijndel. Joke Dragtsma:” Als meisje op een racefiets was het heel spannend voor mij. Met fietsvrienden moest ik voorop fietsen om het tempo aan te geven. Met een peloton van bijna honderd renners achter je aan was het niet eenvoudig om ze in bedwang te houden. Maar zodra ze mij voorbij wilden stuurde ik ze terug. En ze luisterden naar mij. Vandaag maken we het niet zo spannend, we maken er een gezellige rit van. “ Op de foto v.l.n.r. : Vrony Dijkstra (Den Bosch), Sina Dragtsma (Boxtel), Dorien Dragtsma (Den Bosch) en Joke Dragtsma (Helvoirt) De meeste deelnemers vertrokken vanuit Boxtel, 101 in getal. Vanuit Helvoirt gingen 97 deelnemers op pad. De meeste kozen voor een rit over 25 km. Rond de 50 fietsers voltooiden de langste afstand van 50 km. Huidige penningmeester van de Leyetocht Frans van Laarhoven uit Helvoirt was er veertig jaar geleden ook bij de allereerste Leyetocht in 1978. Hij weet het nog goed. Frans van Laarhoven:  “Het was een flink peloton en voor mij helemaal nieuw. Ik ben altijd blij geweest die eerste tocht achter voorrijders tot een goed einde gebracht te hebben. Toen vond ik het heel bijzonder.” Het weer was dit voorjaar op de hand van de jubilerende Leyetocht. De dag begon met mist. Later kwam de zon door. Een enkeling kwam in korte broek bij het inschrijfbureau aan. Die zon was de laatste jaren bij de Leyetocht een onbekende. Vaak regende het.

Lees meer

Jubileum Leyetocht

Helvoirt. De Leyetocht viert dit jaar haar veertig jarig bestaan met een jubileumtocht op zondag 2 april. De keuzeafstanden zijn 25 of 50 km over de route van de permanente Leyestroomroute, een “kindje” van de Leyetocht. Het vertrek is bij café De Heeren Janssen in Helvoirt tussen 9.30 en 13.00 uur. De finish sluit om 17.00 uur. Deelname kost per persoon twee euro. De kinderen tot 16 jaar kunnen gratis meefietsen. Aan de jubileumtocht is een prijsvraag verbonden.

Met het hoofd in de wind lekker op de fiets uitwaaien bij de jubileum Leyetocht  

Lees meer

      Sponsors