Dit jaar geen Leyetocht vanwege het coronavirus

Helvoirt. 27 april 2020. Tot 1 september zijn grote maar ook kleine evenementen niet toegestaan maakte premier Rutte voorbije dinsdagavond bekend op zijn persconferentie voor Nederland.

De Leyetocht staat op de kalender van 22 en 23 augustus van dit jaar.

Gevolg: Dit jaar geen 43ste Leyetocht en geen 14de ATB-Leyetocht vanuit Helvoirt.  

Dit is nooit eerder voorgekomen.

De Leyetocht heeft nog even gekeken naar een datum later in september of oktober maar daarbij komt de Helvoirtse organisatie in de knel met andere fiets-evenementen. Opschuiven wil niet zeggen dat er dan wel toestemming is te verkrijgen. Vooralsnog is er geen zekerheid om in de herfst een fietstocht te mogen houden. Er blijft niets anders over dan te besluiten dit jaar geen Leyetocht  uit te stippelen.  Net in het jaar waarin de vrijwilligers een pracht van een nieuwe locatie bij jeugdhuis D’n Inbreng wilden presenteren voor een fraaie start en nog mooiere finish.

Teleurstelling

Teleurgesteld is het bestuur van de Leyetocht waarbij tot op heden bij 42 edities welgeteld 169.225 deelnemers genoten van fietsen in de natuur. Het zit de Leyetocht niet mee. Voor de Ronde van Spanje verplaatste het bestuur de Leyetocht van de derde zondag naar de vierde zondag in augustus. Met uitbreiding van fietsen op zaterdag en de traditionele  zondag om bij regenachtige dagen minder nadeel te ondervinden. Mocht het op een van deze dagen flink regenen dan biedt deze opzet de kans van dag te switchen. Vorig jaar regende het de hele zondagmorgen pijpenstelen. Het bleek de zesde regenachtige Leyetocht te zijn van de laatste tien jaar waarin ook nog een hitte dag van 36,4 graden voor het andere uiterste zorgde. De weergoden zaten de Leyetocht echt dwars.

Op schema

De voorbereidingen voor de populaire fietstocht in 2020 lagen op schema. De zes fietsroutes van 25 tot 150 km staan op papier en waren gereed om  naar de gemeentes van doorkomst met het verzoek voor toestemming te sturen.   Voor de mountainbikers lagen schitterende , gevarieerde en enkele uitdagende nieuwe trajecten gereed om de deelnemers tot het uiterste te laten strijden tegen de natuurelementen.  Ook die routes van 30-40-50 km waren gereed voor de vraag om toestemming te krijgen bij de diverse instanties zoals de gemeentes van doorkomst.    

Christ Pijnenburg

Voorzitter Stichting de Leyetocht