Het plankje ontbreekt ook bij de Leyetocht

Helvoirt. “Wij zijn overladen met complimenten van de deelnemers. Termen als “prachtige tocht en perfect uitgezet” kregen we meermaals te horen.  Zo klinkt het uit de mond van Joke Vugts die als vrijwilliger bij de bevoorradingspost aan de voet van de Col de Gubbels  mede zorgde dat de deelnemers niets te kort kwamen. Samen met andere vrijwilligers begroet zij ruim vijfhonderd mountainbikers op de 14de ATB Leyetocht voorbije zaterdag gehouden. De meeste mountainbikers kozen voor de 50 km route, de kortste route over 30 km  kreeg de minste belangstelling. De derde afstand bedraagt 40 km. In 2019 schreven voor dezelfde tocht welgeteld 814 mountainbikers in.

Drie locaties springen er uit als we kijken naar het parcours van de zaterdag verreden mountainbiketocht. De Col de Gubbels met zijn beklimmingen tegen de puinbergen op.  De gevarieerde paden over verschillende soorten zand bij aannemersbedrijf Peijnenburg aan de Kruishoeveweg in Vught. Eigenaar Koen Pijnenburg stak er de nodige uren in om de mountainbikers uit te dagen elke klim de overwinnen. De handige renners en rensters lukte het zonder een stop over alle hobbels door te fietsen. Een enkeling moest met zijn voeten aan de grond vanwege een verkeerd verzet waar je niet mee naar boven kunt fietsen. Daarnaast de “zwaargewichten” die geen eerlijke strijd streden tegen de schuine hellingen van de talrijke heuvels.

Na dit spektakel waar het krachtenarsenaal behoorlijk leeg raakt zorgt de familie van Bergen voor een verrasing. Bij beklimmingen van zandbergen, gegraven door Van Bergen hoveniersbedrijf en Van Bergen Elektrotechniek was wel een heel toepasselijk bord geplaatst. “Het plankje ontbreekt”, zo luidt de tekst op een bord bij een zandberg die de deelnemers over moeten. Voor het eerste in de geschiedenis van de Leyetocht zijn er twee toertochten met zes keuzeafstanden in een weekeinde. De zaterdag gehouden mogelijkheid is door een spaarzame groep beleefd. Net geen honderd deelnemers verdeelt over de zes keuzeafstanden nemen er aan deel.  De laatste deelnemers kregen ook nog een flink nat pak door een stevige stortbui onderweg aan het eind van de middag. 

Het plankje weggehaald klinkt richting een bekende wielrenner uit de profwereld