Komt er dit jaar een Leyetocht ?

Een ruim vier meter hoge stalen fiets trekt de aandacht bij restaurant In ’t Groene Woud in Vught.

Helvoirt. De opvallende PR-fiets van de Leyetocht uit Helvoirt staat sinds zaterdagmiddag 7 augustus 2021 te pronken langs de rijksweg Den Bosch-Tilburg op het parkeerterrein van restaurant In ’t Groene Woud in Vught.  Komt er dit jaar een fietsevenement vanuit Helvoirt is daarbij de vraag die opkomt bij het passeren van dit blauw witte gevaarte.

En inderdaad, betrouwbare bronnen uit het fietsgebeuren geven aan dat de Leyetocht  serieuze voorbereidingen treft voor een fietsweekeind op zaterdag 11 en zondag 12 september.  Dus niet in augustus. De werkers achter de schermen hopen op een dalende besmettingsgraad inzake het gevreesde virus. Het wachten is op een definitieve goedkeuring, die is toegezegd, van de gemeente Vught. Helvoirt hoort sinds 1 januari van 2021 vanwege de herindeling bij deze gemeente.

Mountainbiketocht

In het kort zijn de plannen als volgt. Voor zaterdag 11 september ligt een interessante mountainbiketocht klaar met keuzeafstanden 30, 40, 50 km. Hoogtepunt daarbij is de beklimming van Col de Gubbels.  Dat is niet de enige kuitenbijter op de route. Juist aan het eind van de rit zorgt aannemer Peijnenburg uit Vught nabij de N65 voor een bijzondere uitdaging aan de dan inmiddels vermoeide mountainbikers.

Twee dagen dezelfde route

Ook op zaterdag 11 september is het mogelijk de toertocht te fietsen met de keuze uit de afstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km. Dezelfde  afstanden zijn een dag later op zondag 12 september opnieuw te fietsen. De routes van de toertocht op zaterdag en zondag zijn gelijk.

Prijsvraag

Voor de jeugdige deelnemers is een prijsvraag uitgeschreven. Op de gezinstocht routes van 25 en 39 km zijn onderweg grote letters bevestigd aan verkeersborden of lantaarnpalen herkenbaar door een logo van de organisatie. Met die letters is een woord te vormen dat een onderdeel is van een fiets. In 2019, het jaar dat de laatste Leyetocht werd gehouden, bleek het woord ventiel goed te zijn voor een mooie extra herinnering voor de jeugd. De jeugd tot 16 jaar kan onder begeleiding gratis deelnemen aan het fietsfeest.

Het start- en finishpunt is voor het eerst in de geschiedenis van de Leyetocht bij jeugdhuis d’n Inbreng aan de Jonge van Zwijnsbergenstraat, beter bekend als de rolschaatsbaan in Helvoirt. Meer info op www.leyetocht.nl