Tweedaagse Leyetocht krimpt naar eendaags fietsfeest

De bezitter van deze tweezitter is er klaar voor. Nog even de banden oppompen. Men kan aansluiten

Helvoirt. 7 augustus 2023.   De augustus maand is bij uitstek de vakantieperiode waarbij de meeste mensen een tandje terug doen door rust te houden. Al 45 jaar zijn vrijwilligers juist in die tijd actief met de organisatie van De Leyetocht. Zij zetten een tandje erbij om in wielerjargon te spreken. De kartrekkers komen met een verrassende opzet. De mountainbiketochten en de toertochten zijn beiden op zondag 27 augustus. Een tweedaagse fietsfeest gaat over in een eendaags evenement.

De mountainbiketocht is al sinds zijn intrede op de zaterdag voor de  Leyetocht op zondag. Dat  verandert.  Beiden zijn op de zondag. Reden van deze samenvoeging zijn de vrijwilligers. Elk jaar telt de groep minder leden. Deels door de leeftijd. Er zijn er die al tachtig plus aan jaren ervaring op deze aardbodem hebben.  Zij melden zich begrijpelijk af. Andere oorzaak zijn de agenda’s van vrijwilligers  die vol staan met plannen om weekeinden weg te gaan op zoek naar rust en ontspanning.

Ook dat nog
Trekpleister bij de mountainbiketocht, met keuzes uit 30, 40 en 50 km, is nog altijd de Col de Gubbels in Helvoirt samen met de daar aanwezige bevoorrading.

De mountainbikers kunnen dit jaar op zondag genieten van heel veel natuurschoon.

Wegenbouwer Peijnenburg uit Vught zorgt dit jaar net als voorgaande jaren voor een verrassing met een parcours over zijn verschillende soorten zandhopen. Hoveniersbedrijf Van Bergen samen met Van Bergen elektrotechniek  uit Helvoirt zorgden vorig jaar voor een heus labyrint. Deelnemers aan het eind van hun latijn zag je denken: “Ook dat nog”. Op het finishterras glimlachten zij om die opmerkingen. Hooggespannen is men dit jaar bij de Leyetocht over de hindernissen bedacht bij het Geniemuseum in Vught.

Gesneuveld

Kon men in het verleden bij de toertochten op zondag kiezen uit zes keuzeafstanden. Het fietsmenu biedt nu de keuze uit 50, 75, en 100 km. Daarmee verdwijnen de gezinstochten van 25 en 39 km van de fietsmenukaart. De laatste jaren is er weinig animo voor de gezinstochten. Maar de voorbereidingen vragen veel tijd en inzet plus kosten. Reden om die gezinstochten te laten vallen. Een afstand over 150 km is eerder al “gesneuveld”. Het vele werk voor de lage deelname loont niet volgens de Leyetocht.  

Online inschrijven

De start- en finishlijn ligt opnieuw bij  jeugdhuis d’n Inbreng in Helvoirt.  Daar is voorinschrijving mogelijk op zaterdag. Voorts kunnen de deelnemers nog op zondag zich aanmelden. Nog handiger is online inschrijven via de website van de Leyetocht.  je krijgt een barcode toegestuurd die je even moet printen en meenemen naar de start.

De starttijden, het inschrijfgeld en de informatie over de tochten zijn te vinden op deze website.