Nieuwe startlocatie fietsfeest Helvoirt biedt mogelijkheden

Willy Bergman en Frans van Laarhoven van de Leyetocht leggen de laatste hand aan het nieuwe geslaagde terras nabij jeugdhuis d'n Inbreng. Foto : de Leyetocht

Helvoirt. Een fietstocht met een geschiedenis in een historische tijd van de coronabesmettingen bracht de Leyetocht  uit Helvoirt in het weekeinde van 11 en 12 september niet waar de organisatie op hoopte. Opnieuw complimenten voor de organisatie maar geen respectabele hoeveelheid deelnemers in verhouding met voorgaande jaren. Over  de nieuwe start- en finishlocatie bij jeugdhuis d'n Inbreng zijn de deelnemers goed te spreken.

De meningen zijn verdeelt over de verplaatsing van de Leyetocht van augustus naar september. Nu deels gedaan vanwege de vakantie van de schoolgaande jeugd en de hoop op toestemming vanwege de strakke coronaregels in de voorgaande maanden. En het verkrijgen van vrijwilligers.  "De Leyetocht is een begrip. Daar hoort de startdatum van de derde zondag in augustus ook bij en die is nu verlaten. Veel mensen weten het niet. Met toeval hoor ik van de verplaatsing. Toen ik in augustus niets hoorde dacht ik dat corona de zaak tegen hield. Maar dat was niet het geval", zo laat een deelnemer op het parkeerterrein weten aan de verkeersregelaar.

De inschrijvingen verliepen heel soepel. Alle toekomstige deelnemers moesten na binnenkomst  via een andere gang het gebouw verlaten. De oproep om online in te schrijven deden talrijke fietsers. Het verkorte de wachttijd gedurende een paar drukke periodes. De inschrijfmedewerkers die de dag inschrijvingen verzorgen kregen niet die drukte te verwerken die er doorgaans is. Te spreken waren de fietsers over de startlocatie. Een open sfeer met ruimte  voor een fietsenstalling, een afspuitplaats bij het mountainbiken en een ruime toegang voor de deelnemers net als het vertrekpunt.

Oudste deelneemster

Die ruimte ontdekte Anneke Leermakers  met haar 92jaar de oudste deelneemster aan deze Leyetocht toen zij met de familie de finishlijn passeerde. Al tig jaren is zij van de partij om deel te nemen aan het fietsfestijn. Dit jaar schreef ze in voor de tocht over 39 km naar Bokhoven en de Guldenberg. Op enige zadelpijn na bleek ze na afloop niet vermoeid te zijn. Anneke Leermakers: "Jaren terug fietste ik met familie en kennissen altijd de tocht. Maar ze zijn er niet meer om mee te fietsen. Dus ga ik op pad met zijn kinderen en maken er een mooie dag van.

Complimenten

"De complimenten aan alle vrijwilligers. Ik weet alleen pluspunten te noemen. Knap wat er in een dorp kan wat in de stad niet lukt. Een gezellige sfeer creëren bij een fietstocht" Het zijn woorden die uit de mond komen van George Simon (70) uit Den Bosch. Al 15 jaar is hij present bij het fietsgebeuren in Helvoirt.

Soortgelijke woorden spraken ook het tweetal uit Boxtel. Marcel Kluijtmans en Martijn van Gils.  Zij fietsten zaterdag de 50 km route van de mountainbikerit plus op en neer van Boxtel naar Helvoirt. Voor de zondag waren ze zaterdag al in het bezit van een deelnamebewijs voor 150 km. Het zijn trainingskilometers voor een goede doelen tocht: De 2bike4alzheimer op 18 september.

De cijfers

De Leyetocht op zondag telde 557 deelnemers. In het regenachtige jaar 2019 waren dat er 444. De Leyetocht is in jaren daarvoor deelname aantallen van ver boven de duizend gewend. Door de coronaregels is er in 2020 geen Leyetocht gehouden.

De Leyetocht op zaterdag die dezelfde route volgde als zondag  begroette 94 deelnemers. Dit was een experiment.

De mountainbiketocht van zaterdag telde 510 deelnemers. In het jaar 2019 schreven 814 mountainbikeliefhebbers in.

Lees meer

Het plankje ontbreekt ook bij de Leyetocht

Helvoirt. "Wij zijn overladen met complimenten van de deelnemers. Termen als "prachtige tocht en perfect uitgezet" kregen we meermaals te horen.  Zo klinkt het uit de mond van Joke Vugts die als vrijwilliger bij de bevoorradingspost aan de voet van de Col de Gubbels  mede zorgde dat de deelnemers niets te kort kwamen. Samen met andere vrijwilligers begroet zij ruim vijfhonderd mountainbikers op de 14de ATB Leyetocht voorbije zaterdag gehouden. De meeste mountainbikers kozen voor de 50 km route, de kortste route over 30 km  kreeg de minste belangstelling. De derde afstand bedraagt 40 km. In 2019 schreven voor dezelfde tocht welgeteld 814 mountainbikers in.

Drie locaties springen er uit als we kijken naar het parcours van de zaterdag verreden mountainbiketocht. De Col de Gubbels met zijn beklimmingen tegen de puinbergen op.  De gevarieerde paden over verschillende soorten zand bij aannemersbedrijf Peijnenburg aan de Kruishoeveweg in Vught. Eigenaar Koen Pijnenburg stak er de nodige uren in om de mountainbikers uit te dagen elke klim de overwinnen. De handige renners en rensters lukte het zonder een stop over alle hobbels door te fietsen. Een enkeling moest met zijn voeten aan de grond vanwege een verkeerd verzet waar je niet mee naar boven kunt fietsen. Daarnaast de "zwaargewichten" die geen eerlijke strijd streden tegen de schuine hellingen van de talrijke heuvels.

Na dit spektakel waar het krachtenarsenaal behoorlijk leeg raakt zorgt de familie van Bergen voor een verrasing. Bij beklimmingen van zandbergen, gegraven door Van Bergen hoveniersbedrijf en Van Bergen Elektrotechniek was wel een heel toepasselijk bord geplaatst. "Het plankje ontbreekt", zo luidt de tekst op een bord bij een zandberg die de deelnemers over moeten. Voor het eerste in de geschiedenis van de Leyetocht zijn er twee toertochten met zes keuzeafstanden in een weekeinde. De zaterdag gehouden mogelijkheid is door een spaarzame groep beleefd. Net geen honderd deelnemers verdeelt over de zes keuzeafstanden nemen er aan deel.  De laatste deelnemers kregen ook nog een flink nat pak door een stevige stortbui onderweg aan het eind van de middag. 

Het plankje weggehaald klinkt richting een bekende wielrenner uit de profwereld

Lees meer

Een kwart eeuw geleden, een record aantal deelnemers bij Leyetocht Helvoirt

Helvoirt. 19 augustus 2021. Een kwart eeuw geleden gaf de kalender zondag 18 augustus 1996 aan. De Leyetocht beleefde haar recordjaar dat tot op heden nooit is gebroken. Bij de toen nog vijf verschillende routes namen 8234 fietsers deel. Het was de 19 de Leyetocht in de geschiedenis van deze fietshappening met haar bakermat in Helvoirt.

Een jaar later konden de deelnemers kiezen uit zes keuzeafstanden om de deelnemers nog beter te spreiden. Helvoirt telde destijds ruim vierduizend inwoners en het dubbele aantal sprongen in het zadel om de Leyetocht te fietsen. Er was in het Brabantse dorp aan de Leije geen parkeerplaats meer te vinden. De Oude Rijksweg stond vol met geparkeerde auto's. net als de parkeerplaats bij het restaurant In 't Groene Woud aan de N65 in Vught. Deelnemers die jaarlijks naar Helvoirt trokken haalden daar hun fiets van de fietsendrager om het laatste stukje al vast met de fiets te rijden. Doorgaans hadden zij al gereserveerd bij het restaurant om samen met vrienden de fietstocht af te sluiten met een lekkere maaltijd en een heerlijk drankje. Dat waren nog eens tijden.

Tour de France bezoekt Helvoirt

Trots waren de mensen achter de schermen bij de Leyetocht met dit resultaat. Het hoge aantal deelnemers waren er ruim tweeduizend meer dan een jaar eerder. Terugkijkend op dat record hebben de organisatoren later ingezien dat de start van de Tour de France dat jaar in Den Bosch er mede voor zorgde. Wat was het geval. Begin juli was Den Bosch in de greep van de start van de Tour de France. Op zaterdag een proloog door Den Bosch met alle vedettes die voorbij stoven in een druilerige regen.  Op zondag de eerste etappe met start en finish in Den Bosch. De maandag klonk het startschot op de Markt en wurmde het peloton zich door de Hinthamerstraat. De reclamekaravaan trok een uur vooruit aan de renners vanuit Den Bosch richting de Belgische grens. Daarbij slingerde het peloton over de Helvoirtse wegen: de Nieuwkuijkseweg, de Guldenberg, de Runsvoort en de Biezenmortelsestraat naar Biezenmortel en Udenhout.

Le Tourtocht

Veertien dagen eerder verzorgde de Leyetocht een toertocht over dezelfde wegen als waar het Tour de France peloton reed. Dat deed de Leyetocht op verzoek van het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad. Tijdens die toertochten van 70, 140 en 210 km  kreeg de Leyetocht gratis reclame voor haar fietstocht op de derde zondag in augustus later dat jaar. Er fietsten zesduizend deelnemers mee aan de toertocht die de toepasselijke naam Le Tourtocht  mee kreeg. Dat leverde de Leyetocht geen windeieren op maar een record aantal deelnemers. Mede door de tourkoorts en de alsmaar toenemende liefhebberij voor het toerfietsen.

Een oud schoolbord geeft de historische  cijfers weer van de deelname aan de vijf verschillende afstanden. Het schoolbord is er helaas niet meer. Het is in vlammen opgegaan bij een brand in een opslagplaats van het Leyetocht materiaal. De foto is er een stille getuige van. In 1996 noteerde de Leyetocht 8234 deelnemers.


Leyetocht in september

De Leyetocht verzorgt dit jaar weer een toertocht op zaterdag 11 en zondag 12 september. De mountainbiketocht op zaterdag 11 september is er voor de 14de keer

met keuzeafstanden van 30, 40, 50 km.  De toertocht is dit jaar voor het eerst op twee dagen te fietsen. Dat zijn zaterdag 11 en zondag 12 september met de keuzeafstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km.  De vergunning is binnen van de gemeente Vught en de Leyetocht houdt zich aan de coronaregels. Je helpt de Leyetocht bij haar 43ste editie door online in te schrijven of vooraf in te schrijven bij het  nieuwe start- en finishpunt jeugdhuis d'n Inbreng aan de Jonge van Zwijnsbergenstraat in Helvoirt beter bekend als de Rolschaatsbaan. Voorinschrijven is daar mogelijk op vrijdag 10 en zaterdag 11september tussen 14.00 en 16.00 uur. Zie www.leyetocht.nl

Lees meer

Komt er dit jaar een Leyetocht ?

Een ruim vier meter hoge stalen fiets trekt de aandacht bij restaurant In 't Groene Woud in Vught.

Helvoirt. De opvallende PR-fiets van de Leyetocht uit Helvoirt staat sinds zaterdagmiddag 7 augustus 2021 te pronken langs de rijksweg Den Bosch-Tilburg op het parkeerterrein van restaurant In 't Groene Woud in Vught.  Komt er dit jaar een fietsevenement vanuit Helvoirt is daarbij de vraag die opkomt bij het passeren van dit blauw witte gevaarte.

En inderdaad, betrouwbare bronnen uit het fietsgebeuren geven aan dat de Leyetocht  serieuze voorbereidingen treft voor een fietsweekeind op zaterdag 11 en zondag 12 september.  Dus niet in augustus. De werkers achter de schermen hopen op een dalende besmettingsgraad inzake het gevreesde virus. Het wachten is op een definitieve goedkeuring, die is toegezegd, van de gemeente Vught. Helvoirt hoort sinds 1 januari van 2021 vanwege de herindeling bij deze gemeente.

Mountainbiketocht

In het kort zijn de plannen als volgt. Voor zaterdag 11 september ligt een interessante mountainbiketocht klaar met keuzeafstanden 30, 40, 50 km. Hoogtepunt daarbij is de beklimming van Col de Gubbels.  Dat is niet de enige kuitenbijter op de route. Juist aan het eind van de rit zorgt aannemer Peijnenburg uit Vught nabij de N65 voor een bijzondere uitdaging aan de dan inmiddels vermoeide mountainbikers.

Twee dagen dezelfde route

Ook op zaterdag 11 september is het mogelijk de toertocht te fietsen met de keuze uit de afstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km. Dezelfde  afstanden zijn een dag later op zondag 12 september opnieuw te fietsen. De routes van de toertocht op zaterdag en zondag zijn gelijk.

Prijsvraag

Voor de jeugdige deelnemers is een prijsvraag uitgeschreven. Op de gezinstocht routes van 25 en 39 km zijn onderweg grote letters bevestigd aan verkeersborden of lantaarnpalen herkenbaar door een logo van de organisatie. Met die letters is een woord te vormen dat een onderdeel is van een fiets. In 2019, het jaar dat de laatste Leyetocht werd gehouden, bleek het woord ventiel goed te zijn voor een mooie extra herinnering voor de jeugd. De jeugd tot 16 jaar kan onder begeleiding gratis deelnemen aan het fietsfeest.

Het start- en finishpunt is voor het eerst in de geschiedenis van de Leyetocht bij jeugdhuis d'n Inbreng aan de Jonge van Zwijnsbergenstraat, beter bekend als de rolschaatsbaan in Helvoirt. Meer info op www.leyetocht.nl

Lees meer

Ad Vugts, eens vrijwilliger van het jaar bij de Leyetocht, overleden

Helvoirt, 10 november 2020. Ad Vugts (1943) overleden aan corona lees ik op mijn telefoon. Dat hakt er in. Wist nog niet eens dat hij ziek was en nu overkomt hem waar heel Nederland en daar buiten bang voor is. Besmet raken aan het gevreesde virus. Nog erger, hij is er niet meer in levende lijve. Niet te geloven. Een kanjer van een vent die heel veel voor de Leyetocht en de gemeenschap van Helvoirt betekende. Helvoirt rouwt en mist hem nu al.

Het is moeilijk op te sommen waarvoor hij zich allemaal actief inzette voor het verenigingsleven. Ongelooflijk wat een inzet met altijd een glimlach. Een man waar je op kon rekenen en vertrouwen. Een van de organisaties daarvan is de Leyetocht. Zeker 20 jaar geheel belangeloos zette hij zich in voor het fietsevenement in Helvoirt. Zelfs een paar jaar de kar meegetrokken als bestuurslid. Voor al die inzet kreeg hij de eer van de jaarlijkse verkiezing bij dit fietsgebeuren als Vrijwilliger van het jaar samen met zijn vrouw Maria waarvan hij al jaren weduwnaar was.
De Leyetocht raakt met zijn overlijden een bijzonder gewaardeerde vrijwilliger kwijt. De nabestaanden mogen heel trots zijn op een dergelijke vader, schoonvader en opa. Alle nabestaanden heel veel sterkte toegewenst bij het afscheid en voor de komende tijd. Helvoirt en de Leyetocht is een bijzonder vrijwilliger echt kwijt! Bij ons blijft hij in herinnering en zullen hem missen.
Christ Pijnenburg, voorzitter Leyetocht Helvoirt.

Lees meer

Dit jaar geen Leyetocht vanwege het coronavirus

Helvoirt. 27 april 2020. Tot 1 september zijn grote maar ook kleine evenementen niet toegestaan maakte premier Rutte voorbije dinsdagavond bekend op zijn persconferentie voor Nederland.

De Leyetocht staat op de kalender van 22 en 23 augustus van dit jaar.

Gevolg: Dit jaar geen 43ste Leyetocht en geen 14de ATB-Leyetocht vanuit Helvoirt.  

Dit is nooit eerder voorgekomen.

De Leyetocht heeft nog even gekeken naar een datum later in september of oktober maar daarbij komt de Helvoirtse organisatie in de knel met andere fiets-evenementen. Opschuiven wil niet zeggen dat er dan wel toestemming is te verkrijgen. Vooralsnog is er geen zekerheid om in de herfst een fietstocht te mogen houden. Er blijft niets anders over dan te besluiten dit jaar geen Leyetocht  uit te stippelen.  Net in het jaar waarin de vrijwilligers een pracht van een nieuwe locatie bij jeugdhuis D'n Inbreng wilden presenteren voor een fraaie start en nog mooiere finish.

Teleurstelling

Teleurgesteld is het bestuur van de Leyetocht waarbij tot op heden bij 42 edities welgeteld 169.225 deelnemers genoten van fietsen in de natuur. Het zit de Leyetocht niet mee. Voor de Ronde van Spanje verplaatste het bestuur de Leyetocht van de derde zondag naar de vierde zondag in augustus. Met uitbreiding van fietsen op zaterdag en de traditionele  zondag om bij regenachtige dagen minder nadeel te ondervinden. Mocht het op een van deze dagen flink regenen dan biedt deze opzet de kans van dag te switchen. Vorig jaar regende het de hele zondagmorgen pijpenstelen. Het bleek de zesde regenachtige Leyetocht te zijn van de laatste tien jaar waarin ook nog een hitte dag van 36,4 graden voor het andere uiterste zorgde. De weergoden zaten de Leyetocht echt dwars.

Op schema

De voorbereidingen voor de populaire fietstocht in 2020 lagen op schema. De zes fietsroutes van 25 tot 150 km staan op papier en waren gereed om  naar de gemeentes van doorkomst met het verzoek voor toestemming te sturen.   Voor de mountainbikers lagen schitterende , gevarieerde en enkele uitdagende nieuwe trajecten gereed om de deelnemers tot het uiterste te laten strijden tegen de natuurelementen.  Ook die routes van 30-40-50 km waren gereed voor de vraag om toestemming te krijgen bij de diverse instanties zoals de gemeentes van doorkomst.    

Christ Pijnenburg

Voorzitter Stichting de Leyetocht

Lees meer

Rien van Boxtel Haaren vrijwilliger van het jaar 2019 bij Leyetocht Helvoirt

Rien van Boxtel (rechts) en voorzitter Christ Pijnenburg tonen de Leyetocht handdoek.

Helvoirt. 11 maart 2020. Rien van Boxtel (57) uit Haaren is dinsdag bij de Leyetocht in Helvoirt benoemd tot vrijwilliger van het jaar 2019. Het feestelijk moment was onderdeel van de bekendmaking van de plannen van het Helvoirts fietsfeest voor dit jaar. Een van de kartrekkers bij de EHBO vereniging Petrus Donders uit Haaren is al 37 jaar actief bij de Leyetocht. Uit handen van voorzitter Christ Pijnenburg van de Leyetocht kreeg hij een handdoek van het populaire fietsevenement uitgereikt. De bloemen ontbraken niet bij het in het zonnetje zetten van deze vrijwilliger.

Volgens Pijnenburg is de Leyetocht heel blij met de hulp die Rien van Boxtel namens de Haarense EHBO vereniging al zoveel jaren biedt. EHBO Petrus Donders uit Haaren helpt in overleg met EHBO vereniging Sint Lucas uit Helvoirt bij de jaarlijkse fietshappening. Met zijn jaarlange ervaring bij dit fietsfeest is hij een gewaardeerde kracht.

Lees meer

Kerstgroet 2019

Lees meer

“Genoten van zware mountainbike Leyetocht maar de pijp is leeg”

Helvoirt. 17 augustus 2019. De Leyetocht heeft haar fietsweekeinde voorbije zaterdag goed ingezet. De meeste deelnemers aan de 13de ATB Leyetocht bleken vol lof over de gekozen route, de nieuwe bewegwijzering en de hindernissen onderweg. In totaal mochten de organisatoren 814 mountainbikeliefhebbers begroeten waaronder talrijke jeugdige fietsliefhebbers. Het vorig jaar waren dat er 957.

"Genoten van zware mountainbike Leyetocht maar de pijp is leeg

"Vandaag was de route zeker zo mooi als het vorig jaar. Je moet er niets meer aan veranderen. Wij hebben er van genoten. Dat beetje regen mag geen naam hebben . Het hoort bij het mountainbiken." Een korte rake opmerking van een fietsfanaat uit Sint Michielsgestel die al vanaf de eerste mountainbiketocht bij de Leyetocht aan het verstrek staat. "Mijn naam is niet belangrijk",  als de verslaggever daar naar vraagt.  Hij gaat verder: "De vrijwilligers  verdienen een pluim met deze prachtige gevarieerde route.  Elk jaar verbaas ik me hoe het in elkaar steekt. Dit jaar weer verassingen."

Doorgaan

De goede man met een pilsje in zijn hand doelt op de mooie Col de Gubbels. Een pracht van een beklimming voor iedereen haalbaar en een nog fraaiere afdaling naar de bevoorrading. Een gezellig punt in een grote loods waar de vermoeide renners zich even schuil hielden toen het begon te regenen. Anderen besloten niet te stoppen." Gewoon doorgaan", klonk het uit kelen van ervaren renners.

Nieuwe routeborden

Aan de nieuwe bewegwijzering van de firma Gubbels moesten de deelnemers even wennen maar toen zij de routebordjes eenmaal in hun hoofd hadden ging het volgen van de route voorspoedig. De vrijwilligers, verantwoordelijk voor het uitzetten, hadden ook geen moeite gespaard om het iedereen naar hun zin te maken. Ruim 1200 routeborden verdeelt over de drie keuzeafstanden van 30, 40 en 50 km brachten de deelnemers op plaatsen waar men nog niet eerder waren geweest. Het is een enorm karwei waar menigeen als deelnemer de loftrompet over schalde. "Het is ongelooflijk wat een energie er die mensen in moeten steken. Zij verdienen allemaal een pluim.". Een opmerking uit de mond van een ervaren mountainbikester die de modder van haar fiets ging spuiten bij een verzorgde afspuitplaats met moderne apparatuur.

Toevoegen

De toegevoegde waarde aan de route waren de acties van Coen Peijnenburg, Vught en Teun van Bergen uit Helvoirt. Peijnenburg maakte op zijn werf aan de N65 in Vught een paar hellingen die niet eenvoudig waren op te fietsen. Mede door de regen en de leemachtige ondergrond. Coen Peijnenburg genoot van de duimen die de lucht instaken bij het verlaten van de werf door de deelnemers. "Die duimen zie ik als een compliment. Het was voor mij de eerste keer natuurlijk even aftasten maar met deze actie van de deelnemers  ben ik wel blij. Mijn doel was heel eenvoudig. Iets toevoegen aan het evenement waar ik alleen maar positieve verhalen over hoor. En dat is blijkbaar gelukt. Dat er renners zijn die tot het uiterste gaan om het te halen vind ik prachtig.", glimlach de ondernemer aan de Kruishoeveweg.

Genoten

Hoveniersbedrijf Teun van Bergen zorgde tegen het einde voor een verassing om een aantal hellingen op te werpen waar de vermoeide renners allemaal overheen moesten. In het zadel of staand hoorde je de renners opmerkingen maken waarmee zij aangaven aan het eind van hun krachtenarsenaal te zijn. Het was ook niet ver meer voor ze de verlossende eindstreep bereikten. Eerst moesten de deelnemers nog door het natuurgebied Het Helvoirts Broek. Maar daarna stond presentator Jos Denissen uit Haaren op het podium met vragen over allerlei onderwerpen rondom het fietsgeweld. Sommigen gaven een kort antwoord.  Zoals: "De pijp is leeg, ben blij dat het er op zit. Maar genoten heb ik wel." Van onze correspondent

Lees meer

Leyetocht Magazine 2019

De nieuwe Leyetocht Magazine is er weer, kijk hem hieronder door!

Lees meer

      Sponsors