Tweedaagse Leyetocht krimpt naar eendaags fietsfeest

De bezitter van deze tweezitter is er klaar voor. Nog even de banden oppompen. Men kan aansluiten

Helvoirt. 7 augustus 2023.   De augustus maand is bij uitstek de vakantieperiode waarbij de meeste mensen een tandje terug doen door rust te houden. Al 45 jaar zijn vrijwilligers juist in die tijd actief met de organisatie van De Leyetocht. Zij zetten een tandje erbij om in wielerjargon te spreken. De kartrekkers komen met een verrassende opzet. De mountainbiketochten en de toertochten zijn beiden op zondag 27 augustus. Een tweedaagse fietsfeest gaat over in een eendaags evenement.

De mountainbiketocht is al sinds zijn intrede op de zaterdag voor de  Leyetocht op zondag. Dat  verandert.  Beiden zijn op de zondag. Reden van deze samenvoeging zijn de vrijwilligers. Elk jaar telt de groep minder leden. Deels door de leeftijd. Er zijn er die al tachtig plus aan jaren ervaring op deze aardbodem hebben.  Zij melden zich begrijpelijk af. Andere oorzaak zijn de agenda's van vrijwilligers  die vol staan met plannen om weekeinden weg te gaan op zoek naar rust en ontspanning.

Ook dat nog
Trekpleister bij de mountainbiketocht, met keuzes uit 30, 40 en 50 km, is nog altijd de Col de Gubbels in Helvoirt samen met de daar aanwezige bevoorrading.

De mountainbikers kunnen dit jaar op zondag genieten van heel veel natuurschoon.

Wegenbouwer Peijnenburg uit Vught zorgt dit jaar net als voorgaande jaren voor een verrassing met een parcours over zijn verschillende soorten zandhopen. Hoveniersbedrijf Van Bergen samen met Van Bergen elektrotechniek  uit Helvoirt zorgden vorig jaar voor een heus labyrint. Deelnemers aan het eind van hun latijn zag je denken: "Ook dat nog". Op het finishterras glimlachten zij om die opmerkingen. Hooggespannen is men dit jaar bij de Leyetocht over de hindernissen bedacht bij het Geniemuseum in Vught.

Gesneuveld

Kon men in het verleden bij de toertochten op zondag kiezen uit zes keuzeafstanden. Het fietsmenu biedt nu de keuze uit 50, 75, en 100 km. Daarmee verdwijnen de gezinstochten van 25 en 39 km van de fietsmenukaart. De laatste jaren is er weinig animo voor de gezinstochten. Maar de voorbereidingen vragen veel tijd en inzet plus kosten. Reden om die gezinstochten te laten vallen. Een afstand over 150 km is eerder al "gesneuveld". Het vele werk voor de lage deelname loont niet volgens de Leyetocht.  

Online inschrijven

De start- en finishlijn ligt opnieuw bij  jeugdhuis d'n Inbreng in Helvoirt.  Daar is voorinschrijving mogelijk op zaterdag. Voorts kunnen de deelnemers nog op zondag zich aanmelden. Nog handiger is online inschrijven via de website van de Leyetocht.  je krijgt een barcode toegestuurd die je even moet printen en meenemen naar de start.

De starttijden, het inschrijfgeld en de informatie over de tochten zijn te vinden op deze website.

Lees meer

Leyetocht Helvoirt op zaterdag 16 en zondag 17 juli 2022

De Col de Gubbels is een echte kuitenbijter

Helvoirt, 20 juni 2022. De huidige schoolvakanties zijn een sta in de weg voor de Leyetocht in Helvoirt.  Vooral voor de mountainbiketocht op zaterdag. Aanvankelijk pronkt een datum in augustus op de website van het fietsevenement. Nieuw is de datum in het weekeinde van zaterdag 16 en zondag 17 juli 2022.

De allerbelangrijkste reden is de periode van de schoolvakantie waardoor de ouders met hun kinderen genieten van de vakantie. Juist die ouders zijn kartrekker bij het uitzetten van de routepijlen voor de populaire mountainbiketocht.  Daarmee is de deskundigheid van het bewegwijzeren in het bos en over zandpaden aan het strand of op de camping. Die groep vrijwilligers vreesde voor  slechte aanduidingen onderweg. "Dat doet een evenement niet goed. Pijlen uitzetten voor een richtingverandering in de mountainbike wereld is een ervaren kwestie. ", liet een  van de Leyetocht vrijwilligers weten.

Fietsweekeinde

Als tweede argument om een andere datum te zoeken komt uit de hoek van een fietsweekeinde op zaterdag en zondag. "Handig voor het opbouwen en weer afbreken om het in een weekeinde te doen. Anders moet je twee keer dranghekken laten bezorgen en ophalen. Dat kost extra geld. Zo zijn er meer zaken die dubbele kosten met zich meebrengen als je de twee dagen niet bij elkaar houdt. Niet zo handig  ", laat penningmeester Frans van Laarhoven weten.

Met de keuze voor een nieuwe datum komt de Col de Gubbels weer in beeld.   Directeur Harry Gubbels laat aan alle grote machines in de vakantieperiode groot onderhoud plegen. Dan kunnen daar geen sportievelingen tussendoor sjezen. Dus de Col de Gubbels is nu, tijdens de nieuwe datum,  weer wel opgenomen in de route en is er de bekende bevoorrading van eten en drinken op de werf bij het wegenbouwbedrijf.

Uitdagende route

Wellicht gaat Peijnenburg Vught nu ook kijken om een paar extra "cols" op hun terrein uit te zetten. Zo ziet het er naar uit dat de mountainbikers een gebruikelijke en uitdagende route krijgen voorgeschoteld. De vrijwilligers hebben er echt zin in laten zij weten.

Voor de zondag 17 juli staat er een toertocht, inclusief een gezinstocht op de rol, van 25, 39, 50, 75 en 100 km. Dit jaar geen route over 150 km. Volgens  penningmeester Frans van Laarhoven een te grote kostenpost voor het lage aantal deelnemers gedurende de laatste jaren.

Lees meer

De Leyetocht wenst iedereen

Veel fietsgenot in het nieuwe jaar

Helvoirt. 30 december 2021. De Leyetocht wenst iedereen veel fietsgenot in het nieuwe jaar. Dit jaar kregen we geen witte Kerst. Er komt wel een heel jaar 2022 aan. De Leyetocht wenst alle fietsfanaten en fietsliefhebbers  een gezond en voorspoedig jaar toe. De plannen van het fietsfeest in Helvoirt zijn aangemeld bij de NTFU, zeg maar de nationale fietsbond, en goed bevonden. De langste afstand over 150 km staat voor het nieuwe jaar niet meer op het programma. Het vele werk met de daaraan verbonden kosten  voor de magere hoeveelheid deelnemers is de reden van de organisatie om deze marathonafstand te schrappen. Er blijven 5 keuzeafstanden bestaan bij de 44ste Leyetocht op zondag 14 augustus 2022. Dat zijn 25, 39, 50, 75, 100 km.  De 15de ATB tocht is op zaterdag 13 augustus 2022 met drie keuzeafstanden 30, 40, 50 km. Het is data om in de agenda van het nieuwe jaar te noteren.

Bron: Leyetocht, foto: Leyetocht

Lees meer

Vrijwilligers van het jaar beloond met tastbare herinnering bij Leyetocht

Vlnr: Andries en Mien Nagelhout met Gerard Veltman allen uit Helvoirt met hun tastbare herinnering

Helvoirt. 24 september 2021.  De Leyetocht heeft er in een klap drie vrijwilligers van het jaar erbij. Drie vrijwilligers die aangeven vanwege de leeftijd niet meer inzetbaar te zijn bij het fietsfeest. Het zijn het echtpaar Mien( 73) en Andries( 76)  Nagelhout en Gerard Veltman ( 84).  Alle drie zijn zij jaren en jaren present bij het fietsgebeuren om de handen uit de mouwen te steken. Het eerbetoon kreeg het drietal vrijdag in het HelvoirThuis na afloop van de evaluatievergadering.  Bloemen , handdoeken en applaus ontvingen de ervaren vrijwilligers  voor hun jarenlange inzet.

Elke organisatie heeft er mee te maken. Vrijwilligers om veel zaken te regelen en te helpen waar nodig. Meestal komen ze uit dezelfde vijver en zijn dan al actief bij een andere club. Zo is het ook gegaan bij Mien en Andries Nagelhout. Andries Nagelhout was leider bij de judoclub Yoshi in Helvoirt. Hij werd gevraagd om de Leyetocht mee te helpen als het fietsevenement van stapel liep. De voorkeur ging bij hem  uit naar een controlepost onderweg op de routes.

Stempelen

Bekenden bij de Leyetocht wisten te vertellen dat in het jaar 1990 voor het eerst Andries Nagelhout een lam handje bezorgde van het vele stempelen. Mien hielp als echtgenote mee. Zelfs haar klein kind dat nu al weer 20 jaar oud is zette zijn beste beentjes voor om ook te stempelen. Leyetocht kranten van 30 jaar terug vermeldde de hulp van Yoshi en daarmee onder andere het echtpaar Nagelhout.

Gezellig

"Het was altijd gezellig bij een controlepost", weet Mien te vertellen.  Ook Andries had het naar zijn zin. Het maakte hem  niet veel uit of er snelle jongens langs kwamen die voor een zondagmorgen 150 km willen fietsen of de deelnemers aan de gezinstocht. Inmiddels is er een tijd gekomen dat de jaren gaan tellen en heeft Andries aangegeven niet meer beschikbaar te zijn voor hulp bij de Leyetocht.  Voor de vele jaren van hulp bij het fietsfestijn is het echtpaar vrijdag in de bloemetjes gezet. Zij krijgen een eervolle plaats op de lijst van:' Vrijwilliger van het jaar' bij de Leyetocht.

Gesloopt

Gerard Veltman is de derde persoon die uit handen van de voorzitter een bosje bloemen in ontvangst mocht nemen. Hij deed dit jaar bij de 43ste Leyetocht actief mee om stuurborden van de mountainbikers in ontvangst te nemen. Na vijf uur staan was de 84 jarige man uit Helvoirt  gesloopt. Hij liet weten het volgend jaar zijn plek beschikbaar te stellen. Reden voor het bestuur hem een plaatsje te geven op de lijst met' Vrijwilliger van het jaar' bij het fietsgebeuren. Vele jaren heeft de Leyetocht gebruik gemaakt van zijn diensten. Naast het boeket bloemen ontving  het drietal elk een handdoek als tastbare herinnering bij deze blijk van waardering.

Lees meer

Nieuwe startlocatie fietsfeest Helvoirt biedt mogelijkheden

Willy Bergman en Frans van Laarhoven van de Leyetocht leggen de laatste hand aan het nieuwe geslaagde terras nabij jeugdhuis d'n Inbreng. Foto : de Leyetocht

Helvoirt. Een fietstocht met een geschiedenis in een historische tijd van de coronabesmettingen bracht de Leyetocht  uit Helvoirt in het weekeinde van 11 en 12 september niet waar de organisatie op hoopte. Opnieuw complimenten voor de organisatie maar geen respectabele hoeveelheid deelnemers in verhouding met voorgaande jaren. Over  de nieuwe start- en finishlocatie bij jeugdhuis d'n Inbreng zijn de deelnemers goed te spreken.

De meningen zijn verdeelt over de verplaatsing van de Leyetocht van augustus naar september. Nu deels gedaan vanwege de vakantie van de schoolgaande jeugd en de hoop op toestemming vanwege de strakke coronaregels in de voorgaande maanden. En het verkrijgen van vrijwilligers.  "De Leyetocht is een begrip. Daar hoort de startdatum van de derde zondag in augustus ook bij en die is nu verlaten. Veel mensen weten het niet. Met toeval hoor ik van de verplaatsing. Toen ik in augustus niets hoorde dacht ik dat corona de zaak tegen hield. Maar dat was niet het geval", zo laat een deelnemer op het parkeerterrein weten aan de verkeersregelaar.

De inschrijvingen verliepen heel soepel. Alle toekomstige deelnemers moesten na binnenkomst  via een andere gang het gebouw verlaten. De oproep om online in te schrijven deden talrijke fietsers. Het verkorte de wachttijd gedurende een paar drukke periodes. De inschrijfmedewerkers die de dag inschrijvingen verzorgen kregen niet die drukte te verwerken die er doorgaans is. Te spreken waren de fietsers over de startlocatie. Een open sfeer met ruimte  voor een fietsenstalling, een afspuitplaats bij het mountainbiken en een ruime toegang voor de deelnemers net als het vertrekpunt.

Oudste deelneemster

Die ruimte ontdekte Anneke Leermakers  met haar 92jaar de oudste deelneemster aan deze Leyetocht toen zij met de familie de finishlijn passeerde. Al tig jaren is zij van de partij om deel te nemen aan het fietsfestijn. Dit jaar schreef ze in voor de tocht over 39 km naar Bokhoven en de Guldenberg. Op enige zadelpijn na bleek ze na afloop niet vermoeid te zijn. Anneke Leermakers: "Jaren terug fietste ik met familie en kennissen altijd de tocht. Maar ze zijn er niet meer om mee te fietsen. Dus ga ik op pad met zijn kinderen en maken er een mooie dag van.

Complimenten

"De complimenten aan alle vrijwilligers. Ik weet alleen pluspunten te noemen. Knap wat er in een dorp kan wat in de stad niet lukt. Een gezellige sfeer creëren bij een fietstocht" Het zijn woorden die uit de mond komen van George Simon (70) uit Den Bosch. Al 15 jaar is hij present bij het fietsgebeuren in Helvoirt.

Soortgelijke woorden spraken ook het tweetal uit Boxtel. Marcel Kluijtmans en Martijn van Gils.  Zij fietsten zaterdag de 50 km route van de mountainbikerit plus op en neer van Boxtel naar Helvoirt. Voor de zondag waren ze zaterdag al in het bezit van een deelnamebewijs voor 150 km. Het zijn trainingskilometers voor een goede doelen tocht: De 2bike4alzheimer op 18 september.

De cijfers

De Leyetocht op zondag telde 557 deelnemers. In het regenachtige jaar 2019 waren dat er 444. De Leyetocht is in jaren daarvoor deelname aantallen van ver boven de duizend gewend. Door de coronaregels is er in 2020 geen Leyetocht gehouden.

De Leyetocht op zaterdag die dezelfde route volgde als zondag  begroette 94 deelnemers. Dit was een experiment.

De mountainbiketocht van zaterdag telde 510 deelnemers. In het jaar 2019 schreven 814 mountainbikeliefhebbers in.

Lees meer

Het plankje ontbreekt ook bij de Leyetocht

Helvoirt. "Wij zijn overladen met complimenten van de deelnemers. Termen als "prachtige tocht en perfect uitgezet" kregen we meermaals te horen.  Zo klinkt het uit de mond van Joke Vugts die als vrijwilliger bij de bevoorradingspost aan de voet van de Col de Gubbels  mede zorgde dat de deelnemers niets te kort kwamen. Samen met andere vrijwilligers begroet zij ruim vijfhonderd mountainbikers op de 14de ATB Leyetocht voorbije zaterdag gehouden. De meeste mountainbikers kozen voor de 50 km route, de kortste route over 30 km  kreeg de minste belangstelling. De derde afstand bedraagt 40 km. In 2019 schreven voor dezelfde tocht welgeteld 814 mountainbikers in.

Drie locaties springen er uit als we kijken naar het parcours van de zaterdag verreden mountainbiketocht. De Col de Gubbels met zijn beklimmingen tegen de puinbergen op.  De gevarieerde paden over verschillende soorten zand bij aannemersbedrijf Peijnenburg aan de Kruishoeveweg in Vught. Eigenaar Koen Pijnenburg stak er de nodige uren in om de mountainbikers uit te dagen elke klim de overwinnen. De handige renners en rensters lukte het zonder een stop over alle hobbels door te fietsen. Een enkeling moest met zijn voeten aan de grond vanwege een verkeerd verzet waar je niet mee naar boven kunt fietsen. Daarnaast de "zwaargewichten" die geen eerlijke strijd streden tegen de schuine hellingen van de talrijke heuvels.

Na dit spektakel waar het krachtenarsenaal behoorlijk leeg raakt zorgt de familie van Bergen voor een verrasing. Bij beklimmingen van zandbergen, gegraven door Van Bergen hoveniersbedrijf en Van Bergen Elektrotechniek was wel een heel toepasselijk bord geplaatst. "Het plankje ontbreekt", zo luidt de tekst op een bord bij een zandberg die de deelnemers over moeten. Voor het eerste in de geschiedenis van de Leyetocht zijn er twee toertochten met zes keuzeafstanden in een weekeinde. De zaterdag gehouden mogelijkheid is door een spaarzame groep beleefd. Net geen honderd deelnemers verdeelt over de zes keuzeafstanden nemen er aan deel.  De laatste deelnemers kregen ook nog een flink nat pak door een stevige stortbui onderweg aan het eind van de middag. 

Het plankje weggehaald klinkt richting een bekende wielrenner uit de profwereld

Lees meer

Een kwart eeuw geleden, een record aantal deelnemers bij Leyetocht Helvoirt

Helvoirt. 19 augustus 2021. Een kwart eeuw geleden gaf de kalender zondag 18 augustus 1996 aan. De Leyetocht beleefde haar recordjaar dat tot op heden nooit is gebroken. Bij de toen nog vijf verschillende routes namen 8234 fietsers deel. Het was de 19 de Leyetocht in de geschiedenis van deze fietshappening met haar bakermat in Helvoirt.

Een jaar later konden de deelnemers kiezen uit zes keuzeafstanden om de deelnemers nog beter te spreiden. Helvoirt telde destijds ruim vierduizend inwoners en het dubbele aantal sprongen in het zadel om de Leyetocht te fietsen. Er was in het Brabantse dorp aan de Leije geen parkeerplaats meer te vinden. De Oude Rijksweg stond vol met geparkeerde auto's. net als de parkeerplaats bij het restaurant In 't Groene Woud aan de N65 in Vught. Deelnemers die jaarlijks naar Helvoirt trokken haalden daar hun fiets van de fietsendrager om het laatste stukje al vast met de fiets te rijden. Doorgaans hadden zij al gereserveerd bij het restaurant om samen met vrienden de fietstocht af te sluiten met een lekkere maaltijd en een heerlijk drankje. Dat waren nog eens tijden.

Tour de France bezoekt Helvoirt

Trots waren de mensen achter de schermen bij de Leyetocht met dit resultaat. Het hoge aantal deelnemers waren er ruim tweeduizend meer dan een jaar eerder. Terugkijkend op dat record hebben de organisatoren later ingezien dat de start van de Tour de France dat jaar in Den Bosch er mede voor zorgde. Wat was het geval. Begin juli was Den Bosch in de greep van de start van de Tour de France. Op zaterdag een proloog door Den Bosch met alle vedettes die voorbij stoven in een druilerige regen.  Op zondag de eerste etappe met start en finish in Den Bosch. De maandag klonk het startschot op de Markt en wurmde het peloton zich door de Hinthamerstraat. De reclamekaravaan trok een uur vooruit aan de renners vanuit Den Bosch richting de Belgische grens. Daarbij slingerde het peloton over de Helvoirtse wegen: de Nieuwkuijkseweg, de Guldenberg, de Runsvoort en de Biezenmortelsestraat naar Biezenmortel en Udenhout.

Le Tourtocht

Veertien dagen eerder verzorgde de Leyetocht een toertocht over dezelfde wegen als waar het Tour de France peloton reed. Dat deed de Leyetocht op verzoek van het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad. Tijdens die toertochten van 70, 140 en 210 km  kreeg de Leyetocht gratis reclame voor haar fietstocht op de derde zondag in augustus later dat jaar. Er fietsten zesduizend deelnemers mee aan de toertocht die de toepasselijke naam Le Tourtocht  mee kreeg. Dat leverde de Leyetocht geen windeieren op maar een record aantal deelnemers. Mede door de tourkoorts en de alsmaar toenemende liefhebberij voor het toerfietsen.

Een oud schoolbord geeft de historische  cijfers weer van de deelname aan de vijf verschillende afstanden. Het schoolbord is er helaas niet meer. Het is in vlammen opgegaan bij een brand in een opslagplaats van het Leyetocht materiaal. De foto is er een stille getuige van. In 1996 noteerde de Leyetocht 8234 deelnemers.


Leyetocht in september

De Leyetocht verzorgt dit jaar weer een toertocht op zaterdag 11 en zondag 12 september. De mountainbiketocht op zaterdag 11 september is er voor de 14de keer

met keuzeafstanden van 30, 40, 50 km.  De toertocht is dit jaar voor het eerst op twee dagen te fietsen. Dat zijn zaterdag 11 en zondag 12 september met de keuzeafstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km.  De vergunning is binnen van de gemeente Vught en de Leyetocht houdt zich aan de coronaregels. Je helpt de Leyetocht bij haar 43ste editie door online in te schrijven of vooraf in te schrijven bij het  nieuwe start- en finishpunt jeugdhuis d'n Inbreng aan de Jonge van Zwijnsbergenstraat in Helvoirt beter bekend als de Rolschaatsbaan. Voorinschrijven is daar mogelijk op vrijdag 10 en zaterdag 11september tussen 14.00 en 16.00 uur. Zie www.leyetocht.nl

Lees meer

Komt er dit jaar een Leyetocht ?

Een ruim vier meter hoge stalen fiets trekt de aandacht bij restaurant In 't Groene Woud in Vught.

Helvoirt. De opvallende PR-fiets van de Leyetocht uit Helvoirt staat sinds zaterdagmiddag 7 augustus 2021 te pronken langs de rijksweg Den Bosch-Tilburg op het parkeerterrein van restaurant In 't Groene Woud in Vught.  Komt er dit jaar een fietsevenement vanuit Helvoirt is daarbij de vraag die opkomt bij het passeren van dit blauw witte gevaarte.

En inderdaad, betrouwbare bronnen uit het fietsgebeuren geven aan dat de Leyetocht  serieuze voorbereidingen treft voor een fietsweekeind op zaterdag 11 en zondag 12 september.  Dus niet in augustus. De werkers achter de schermen hopen op een dalende besmettingsgraad inzake het gevreesde virus. Het wachten is op een definitieve goedkeuring, die is toegezegd, van de gemeente Vught. Helvoirt hoort sinds 1 januari van 2021 vanwege de herindeling bij deze gemeente.

Mountainbiketocht

In het kort zijn de plannen als volgt. Voor zaterdag 11 september ligt een interessante mountainbiketocht klaar met keuzeafstanden 30, 40, 50 km. Hoogtepunt daarbij is de beklimming van Col de Gubbels.  Dat is niet de enige kuitenbijter op de route. Juist aan het eind van de rit zorgt aannemer Peijnenburg uit Vught nabij de N65 voor een bijzondere uitdaging aan de dan inmiddels vermoeide mountainbikers.

Twee dagen dezelfde route

Ook op zaterdag 11 september is het mogelijk de toertocht te fietsen met de keuze uit de afstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km. Dezelfde  afstanden zijn een dag later op zondag 12 september opnieuw te fietsen. De routes van de toertocht op zaterdag en zondag zijn gelijk.

Prijsvraag

Voor de jeugdige deelnemers is een prijsvraag uitgeschreven. Op de gezinstocht routes van 25 en 39 km zijn onderweg grote letters bevestigd aan verkeersborden of lantaarnpalen herkenbaar door een logo van de organisatie. Met die letters is een woord te vormen dat een onderdeel is van een fiets. In 2019, het jaar dat de laatste Leyetocht werd gehouden, bleek het woord ventiel goed te zijn voor een mooie extra herinnering voor de jeugd. De jeugd tot 16 jaar kan onder begeleiding gratis deelnemen aan het fietsfeest.

Het start- en finishpunt is voor het eerst in de geschiedenis van de Leyetocht bij jeugdhuis d'n Inbreng aan de Jonge van Zwijnsbergenstraat, beter bekend als de rolschaatsbaan in Helvoirt. Meer info op www.leyetocht.nl

Lees meer

Ad Vugts, eens vrijwilliger van het jaar bij de Leyetocht, overleden

Helvoirt, 10 november 2020. Ad Vugts (1943) overleden aan corona lees ik op mijn telefoon. Dat hakt er in. Wist nog niet eens dat hij ziek was en nu overkomt hem waar heel Nederland en daar buiten bang voor is. Besmet raken aan het gevreesde virus. Nog erger, hij is er niet meer in levende lijve. Niet te geloven. Een kanjer van een vent die heel veel voor de Leyetocht en de gemeenschap van Helvoirt betekende. Helvoirt rouwt en mist hem nu al.

Het is moeilijk op te sommen waarvoor hij zich allemaal actief inzette voor het verenigingsleven. Ongelooflijk wat een inzet met altijd een glimlach. Een man waar je op kon rekenen en vertrouwen. Een van de organisaties daarvan is de Leyetocht. Zeker 20 jaar geheel belangeloos zette hij zich in voor het fietsevenement in Helvoirt. Zelfs een paar jaar de kar meegetrokken als bestuurslid. Voor al die inzet kreeg hij de eer van de jaarlijkse verkiezing bij dit fietsgebeuren als Vrijwilliger van het jaar samen met zijn vrouw Maria waarvan hij al jaren weduwnaar was.
De Leyetocht raakt met zijn overlijden een bijzonder gewaardeerde vrijwilliger kwijt. De nabestaanden mogen heel trots zijn op een dergelijke vader, schoonvader en opa. Alle nabestaanden heel veel sterkte toegewenst bij het afscheid en voor de komende tijd. Helvoirt en de Leyetocht is een bijzonder vrijwilliger echt kwijt! Bij ons blijft hij in herinnering en zullen hem missen.
Christ Pijnenburg, voorzitter Leyetocht Helvoirt.

Lees meer

Dit jaar geen Leyetocht vanwege het coronavirus

Helvoirt. 27 april 2020. Tot 1 september zijn grote maar ook kleine evenementen niet toegestaan maakte premier Rutte voorbije dinsdagavond bekend op zijn persconferentie voor Nederland.

De Leyetocht staat op de kalender van 22 en 23 augustus van dit jaar.

Gevolg: Dit jaar geen 43ste Leyetocht en geen 14de ATB-Leyetocht vanuit Helvoirt.  

Dit is nooit eerder voorgekomen.

De Leyetocht heeft nog even gekeken naar een datum later in september of oktober maar daarbij komt de Helvoirtse organisatie in de knel met andere fiets-evenementen. Opschuiven wil niet zeggen dat er dan wel toestemming is te verkrijgen. Vooralsnog is er geen zekerheid om in de herfst een fietstocht te mogen houden. Er blijft niets anders over dan te besluiten dit jaar geen Leyetocht  uit te stippelen.  Net in het jaar waarin de vrijwilligers een pracht van een nieuwe locatie bij jeugdhuis D'n Inbreng wilden presenteren voor een fraaie start en nog mooiere finish.

Teleurstelling

Teleurgesteld is het bestuur van de Leyetocht waarbij tot op heden bij 42 edities welgeteld 169.225 deelnemers genoten van fietsen in de natuur. Het zit de Leyetocht niet mee. Voor de Ronde van Spanje verplaatste het bestuur de Leyetocht van de derde zondag naar de vierde zondag in augustus. Met uitbreiding van fietsen op zaterdag en de traditionele  zondag om bij regenachtige dagen minder nadeel te ondervinden. Mocht het op een van deze dagen flink regenen dan biedt deze opzet de kans van dag te switchen. Vorig jaar regende het de hele zondagmorgen pijpenstelen. Het bleek de zesde regenachtige Leyetocht te zijn van de laatste tien jaar waarin ook nog een hitte dag van 36,4 graden voor het andere uiterste zorgde. De weergoden zaten de Leyetocht echt dwars.

Op schema

De voorbereidingen voor de populaire fietstocht in 2020 lagen op schema. De zes fietsroutes van 25 tot 150 km staan op papier en waren gereed om  naar de gemeentes van doorkomst met het verzoek voor toestemming te sturen.   Voor de mountainbikers lagen schitterende , gevarieerde en enkele uitdagende nieuwe trajecten gereed om de deelnemers tot het uiterste te laten strijden tegen de natuurelementen.  Ook die routes van 30-40-50 km waren gereed voor de vraag om toestemming te krijgen bij de diverse instanties zoals de gemeentes van doorkomst.    

Christ Pijnenburg

Voorzitter Stichting de Leyetocht

Lees meer

      Sponsors